08. april  2020. 15.48  →  19.54 | Izvor: Tanjug

U niškom Čairu 141 osoba, sutra možda pun kapacitet

NIŠ -

U privremenoj bolnici u Sportskom centru "Čair" u Nišu smeštena je 141 osoba zaražena virusom korona sa blažom kliničkom slikom, izjavio je danas koordinator te privremene bolnice doktor Goran Stanojević, dodajući da je među njima i desetak zdravstvenih radnika.

Kazao je da od kada je počeo prijem u tu privremenu bolnicu, dnevno dolazi između 50 i 80 osoba i trenutni broj pacijenata se menja na nivou sata.

"Kapacitet hale je 256 kreveta i mi očekujemo da danas, odnosno već sutra da hala 'Čair' bude ispunjena", kazao je Stanojević.

Kako je ispričao, osim medicinske nege, svi pacijenti pri prijemu u halu "Čair" dobiju i kućni red, odnosno vreme u koje su doktorske vizite, doručak, ručak, slobodne aktivnosti...

"Za sada imamo dobru saradnju, nije bilo incidenata, ali s obzirom da je bolnica u 'Čairu' jugoistočna Srbija u malom, imamo pacijente iz celog ovog regiona i trudimo se da ih sve na isti način tretiramo. Ono što je činjenica, hala se puni", kazao je Stanojević.

Kako kaže, najveći broj pacijenata je iz Niša, ali ih ima i iz Zaječara, Vranja, Kuršumlije...

Kaže i da imaju 24-časovni kontakt sa Kliničkim centrom u Nišu, jer dešavaju se pogoršanja zdravstvenog stanja.

Što se tiče zaštitne opreme, privremena bolnica "Čair" ima sve što je potrebno u dovoljnim količinama i, kako navodi Stanojević, nemaju problema kada je to u pitanju.

Zaštitnik:U KC Niš ispunjeni svi uslovi za smeštaj obolelih

Odeljenje za hitno postupanje Zaštitnika građana danas je prilikom kontrolnog postupka utvrdilo da je u Kliničkom centru Niš hospitalizovano 88 pacijenata sa potvrđenim prisustvom korona virusa.

Kako je navedeno u saopštenju, u zgradi su ispunjeni uslovi za smeštaj pacijenata i to sanitarno - higijenski i epidemiološki, kao i uslovi brze i stalne komunikacije.

Odeljenje za hitno postupanje će sutra kontrolisati i uslove smeštaja i u privremenoj bolnici u hali "Čair" u Nišu, kako bi utvrdilo da li objekat ispunjava sve propisane uslove za smeštaj pacijenata.

Zaštitnik građana će nastaviti da prati uslove smeštaja pacijenata u bolnicama, privremenim bolnicama, karantina i objektima za siguran zdravstveni smeštaj tokom epidemije korona virusa i reagovaće po pritužbama građana i po sopstvenoj inicijativi u slučajevima kršenja prava građana, navedeno je u saopštenju.

Tagovi
Srodne vesti