Ministar s porodicama gardista

Porodice stradalih gardista i njihove advokate ministar pravde obavestio je da će se ispitati eventualne nepravilnosti u postupku.

Izvor: Beta

Petak, 02.11.2007.

07:49

Default images

Porodice gardista stradalih u kasarni na Topčideru zatražili su od Petrovića da preispita mogućnosti za razrešenje sudije Vuka Tufegdžića, koji je vodio istragu o pogibiji gardista. Ministar Dušan Petrović preneo je porodicama gardista stradalih u kasarni na Topčideru da će Ministarstvo, radi rasvetljevanja tog slučaja, utvrditi da li je tokom istrage bilo nepravilnosti.

Petrović je rekao da će Ministarstvo utvrditi da li su sudovi postupali ažurno u postupcima koji su u direktnoj ili posrednij vezi sa tim slučajem, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

On je, u razgovoru sa porodicama Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića, rekao da će Ministarstvo takođe, u okviru svoje nadležnosti, utvrditi da li su svi učesnici u tom predmetu savesno postupali i ako se budu stekli uslovi, pokrenuti odgovarajuće postupke.

Porodice gardista tražili su mogućnosti za razrešenje sudije Vuka Tufegdžića, koji je vodio istragu o pogibiji gardista.

"Dobili smo čvrsto obećanje da će (Petrović) po našem zahtevu preispitati potupke sudije Vuka Tufekdžića, koji je postupao u predmetu Topčider, da će preduzeti sve mere kako bi se utvrdilo da li je bilo nepravilnosti i potom eventualno, podneti zahtev za razrešenje", rekao je novinarima jedan od zastupnika porodica Ante Bošković.

Bošković je kazao i da su od Petrovića tražili da se "pozabavi" radom veštaka koji su učestvovali u vojnoj istrazi, posebno Branimira Aleksandrića, kao i da se ubrza rad na tim predmetima.

On je preneo da su dobili čvrsto obećanje da će Ministarstvo učiniti sve kako bi se taj slučaj okončao i utvrdila prava istina.

Roditelji dvojice gardista očekuju da će ministar Petrović ispuniti njihove zahteve i obećanja koja je dao.

Gardisti Dražen Milovanović i Dragan Jakovljević stradali su 5. oktobra 2004. godine u kasarni na Topčideru u blizini podzemnog objekta Karaš. Vojni istražni organi prvo su ustanovili da je Milovanović ubio Jakovljevića pa sebe, a zatim da je Jakovljević ubio Milovanovića pa sebe.

Zbog toga je osnovana državna komisija, na čijem je čelu bio advokat Božo Prelević, koja je ustanovila da su gardisti ubijeni i da nisu mogli da stradaju na način opisan u istrazi vojnih pravosudnih organa.

U utorak je članove porodica gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića primio javni tužilac Slobodan Radovanović. Porodice gardista prethodno su tražile pokretanje istrage protiv nepoznatog izvršioca krivičnog dela dvostrukog ubistva.

Porodice traže od Radovanovića da imenuje tužioca koji će postupati u tom predmetu, pri čemu to ne može biti niko od ljudi koji su nekada radili u vojnom tužilaštvu, saopštili su pravni zastupnici porodica gardista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: