Miloš Teodosić u prvoj petorci decenije 1Foto: STARSPORT

Tačno deset sezona, od 2007. do 2017. u dresovima Olimpijakosa i CSKA, nastupao je Miloš Teodosić u Evroligi. Iako je naredne dve takmičarske godine proveo u Los Anđeles Klipersima, a tekuću u dresu bolonjskog Virtusa, u najkvalitetnijem evropskom takmičenju nisu zaboravili njegove fantastične asistencije i maštovitu igru po kojoj se zaista razlikovao od svih ostalih plejmejkera na Starom kontinentu.

U poslednjih dvadeset godina sigurno, srpska košarka nije imala boljeg organizatora igre, a Evropa virtuoza koji je 2016. uspeo da ostvari zacrtano i sa CSKA osvoji Evroligu. Vodeći računa o celokupnom njegovom dopirnosu, Evroliga je sa Milošem Teodosićem kompletirala idealnu petorku za dekadu 2010/20 koju još čine: Kajl Hajns, Huan Karlos Navaro, Dimitirs Dijamantidis i Luka Dončić. Teodosić je bio član idealne petorke Evrolige 2010, 2015. i 2016. godine.

Njegov unikatan talenat, sa kojim je rođen u Valjevu 1987. još u tinejdžerskoj fazi otkrili su Ratko Raša Radovanović i Nebojša Čović koji su ga sa 14 godina doveli u FMP iz Železnika. Još dok je nastupao za „pantere“ i jednu sezonu na pozajmici u čačanskom Borcu, do očaja je dovodio svoje trenere, uglavnom starog kova, dodavanjima iza leđa, kroz noge, „bez gledanja“.

Bilo je i onih koji su pokušavali da ga „ukrote“, ali je košarkaškim i ljudskim sazrevanjem, Teodosić talenat na vreme uokvirio u vrhunski kvalietet koristan za bilo kakve taktičke varijante. I danas je pojam za evropske prilike, a kako je tek izgledao njegov transfer u Olimpijakos 2007. vredan 1,3 miliona evra.

U njegovoj drugoj sezoni ekipa je došla do F4 Evrolige, a u poslednjoj je ubedljivo izgubila od Barselone u finalu. Teo je 2010, nakon što je proglašen za MVP elitnog takmičenja (tada najmlađeg u istoriji Evrolige) odlučio da pređe u CSKA. Sedam puta je zbirno učestvovao na Fajnal-foru, a tek iz trećeg u dresu „armejaca“ osvojio je Evroligu 2016. pobedivši Fenerbahče u finalu, posle produžetaka.

Zbog identične povrede stopala u dva navrata, faktički od 2017. i prelaska u Kliperse, gotovo da nije imao kompletnu sezonu u kojoj je fizički mogao da kontinuirano igra na najvišem nivou.

U želji da osvoji Evroligu, prolongirao je odlazak u NBA faktički do svoje 30. godine i u tom pogledu, prema sopstvenom priznanju, napravio grešku.

Amerikanci su pisali o njegovim nezdravim navikama (konzumiranje cigareta, po koji gutljaj alkohola), a za slične kaprice Dimitris Itudis u CSKA, odnosno ljudi u reprezentaciji imali su visok prag tolerancije.

Spanulis „na klupi“

Očekivalo se da će mesta u idealnoj petorci biti i za Vasilisa Spanulisa, trostrukog osvajača i najboljeg poentera i asistenta u istoriji Evrolige. Miloš Teodosić je, uz grčkog košarkaškog velikana, jedini igrač koji je u dekadi 2010-20 ubacio više od 2.500 poena i ostvario preko 1.000 asistencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari