Koronavirus Svet

Austrija i Danska ublažavaju vanredne mere, otvaraju se vrtići i osnovne škole

Danska i Austrija obavestile su Evropsku komisiju i zemlje članice EU o nameri da postepeno ublažavaju vanredne mere uvedene u tim zemljama nakon izbijanja pandemije, izjavio je portparol Evropske Komisije Erik Mamer.

Kako je rekao, detaljni planovi normalizacije stanja nisu još poznati, ali je jasno da će se mere sprovoditi postepeno uz dalju primenu mera zaštite.

Dve zemlje među prvima su najavile da su pripremile izlaznu strategiju, odnosno način na koji će postepeno izlaziti iz kriznog perioda i omogućiti da se životi ljudi vrate u normalno stanje, javlja N1.

Danska je najavila postepenu normalizaciju stanja ukoliko građani nastave da se ponašaju odgovorno i poštuju preporuke države i lekara.

Prema poslednjim podacima, u Danskoj je ukupno registrovano 4.978 slučajeva koronavirusa, dok su 203 pacijenta preminula.

U Austriji je broj zaraženih dostigao 12.488, uz 243 smrtna slučaja

Od 15. maja u toj zemlji će ponovo biti otvoreni vrtići i osnovne škole za niže razrede, kako bi roditeljima bio omogućen povratak na posao, pre svega u privatnom sektoru.

Restorani, tržni centri, sportski i slični objekti u Danskoj ostaju zatvoreni, kao i granice, a do 1. agvusta neće biti ukidana ni zabrana okupljanja više od deset osoba.

Austrija sledeće sedmice ima nameru da odobri otvaranje malih prodavnica za ograničen broj kupaca, koji moraju da poštuju mere opreza, dok bi ostale prodavnice, kao i frizerski saloni, mogli da budu otvoreni do kraja meseca, da bi se potom prešlo na dalju normalizaciju života.

Zabrana masovnih okupljanja, kako je planirano, u Austriji će trajati do juna.

Zemlje članice EU same donose odluke o merama koje se sprovode tokom pandemije, ali tim merama koordinira Evropska komisija, dodao je Erik Mamer i za sutra najavio sastanak Evropske komisije na kome će biti usvojene smernice za izlazak iz krize.

Cilj je, kako je rekao Mamer, da se iz krize izađe na usklađen način.

Švedski model jedinstven u svetu, pravi put za borbu sa Covidom-19 ili ruski rulet?

Čitajte Luftiku na Google vestima

99 Shares
Share via
Copy link