');
Blic Biznis After hour

(VIDEO) Novu Rubikovu "kocku" znaće da slože samo NAJPAMETNIJI

Lavos Ball nova je Rubikova kocka. Tačnije, reč je o novoj trodimenzionalnoj igrački u obliku lopte koja pomaže u razvoju prostornog vida, povećava sposobnost logičkog razmišljanja i unapređuje rad fine motorike.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
kOCKA RUBIK Foto: Lavos Ball / youtube
kOCKA RUBIK

Rubikovu kocku izumeo je mađarski vajar i profesor arhitekture Erno Rubik 1974. godine. U vrlo kratkom vremenu postala je planetarno poznata, a danas je prodano više od 350 miliona primeraka. I da, nije je lako složiti.

Pročitajte još

Lavos Ball delo je još jednog Mađara – naučnika i vizuelnog umetnika Janosa Szabolcsa, koja ima isti cilj poput Rubikove kocke: tre da se usklade vidljiva polja i slože prema bojama.

To nije baš najjednostavniji zadatak s obzirom na to da se lopta sastoji od četiri vidljiva pomična dela i četiri skrivena dela koja se otkrivaju pritiskom na crno dugme u sredini svakog polja, a koja treba uskladiti u isto vreme.

Igračka je trenutno u fazi patentiranja, a Szabolcs se nada da bi uskoro trebala započeti i proizvodnja za širu primenu. Kako izgleda Lavos Bal u pokretu, pogledajte u videu.