Zemlje EU traže izlaznu strategiju 1Foto: Bojan Cvejić

Evropska komisija objaviće sutra „izlaznu strategiju“, odnosno mapu puta za postepeni izlazak iz blokade zbog pandemije korona virusa širom Evrope, ali neke države članice, poput Austrije, Danske i Češke, ne čekaju instrukcije iz Brisela.

Te tri države ove nedelje objavile su plan za postepeno ukidanje restriktivnih mera u svojim državama, po određenim pravilima, uz postupno vraćanje u normalnost, što je izazvalo nezadovoljstvo pojedinih u Komisiji, navodi portal Politiko.

Ako ništa drugo, te restriktivne mere su tek počele da pokazuju određene rezultate, rekao je jedan zvaničnik Evropske komisije, koji je insistirao na anonimnosti.

Sada je suština da države članice izdrže još nekoliko nedelja i onda postupno počnu da ih relaksiraju, rekao je tak zvaničnik uz napomenu da „izlazak“ mora biti pametan i koordiniran, koliko god je to moguće širom Evrope.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen obećala je u martu da će Evropska unija naporaviti koordiniranu izlaznu strategiju, što bi bilo ispraćeno video konferencijom lidera država i vlada članica EU.

Ona je tada upozorila kako bi neuspeh da se takva strategija koordinira potkopao efikasnost teških mera koje su preduzete.

Austrijski premijer Sebastijan Kurc najavio je postepeno ublažavanje restriktivnih mera od 14. aprila, danska vlada je najavila otvaranje škola 15. aprila, dok Češka već 9. aprila planira otvaranje pojedinih radnji.

Izlazna strategija Brisela, koja se očekuje sutra, trebalo bi da sadrži uputstva za koordinaciju i posptepeno uvođenje mera za zaštitu javnog zdravlja i poteza koji utiču na funkcionisanje unutrašnjeg tržišta, rečeno je na brifingu za diplomate.

Brisel priznaje da, na kraju, ipak državama članicama, odnosno njihovim vladama, preostaje da odluče kako će ukidati restrikcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari