Gaj Luzon na stadionu u Humskoj 2005.
Gaj Luzon na stadionu u Humskoj 2005.

Izbacio Partizan, ispao u Drugu ligu, stvorio mladog reprezentativca i prodaje ga Mančester Sitiju za 4.000.000 evra

Vreme čitanja: 3min | sub. 11.04.20. | 15:16

Makabi iz Petah Tikve opet u fokusu Evrope

Uglavnom Pep Gvardiola dovodi u Mančester Siti dokazane igrače, troši na njih basnoslovne sume novca, ali daleko od toga da ne ume da izdvoji sredstva (doduše, znatno manja) za dovođenje neafirmisanih fudbalera iz „š“ liga, za koje je malo ko čuo. Primera radi, Danijel Arzani (Melburn Siti), Ko Itakura (Kavasaki), Ante Palaversa (Hajduk Split), Olarevandžu Kajode (Austrija Beč), Zak Stefen (Kolumbus), Pablo Mari (Himnastik), Aleksandar Zinčenko (Ufa)... Većina nikad neće ni stići da trenira sa prvim timom, šetaće se do pozajmice do pozajmice, međutim, primer levog beka Zinčenka daje nadu da se iz zapećka može stići na veliku scenu i da katalonski strunjak, ipak, vodi računa o onima koji demonstriraju kvalitet.

Mada će u prvi mah izazvati podozrenje, vest da još uvek aktuelni prvak Engleske planira da pazari u Drugoj ligi Izraela, ima utemeljenja. Em je veliki broj sličnih primera, em u Makabiju iz Petah Tikve potvrđuju da je klub sa Etihada stvarno zagrizao za njihovog bisera, Liela Abadu. Reč je o momku koji je oktobra prošle godine proslavio 18. rođendan, a učinkom (sedam golova, pet asistencija u svim takmičenjima) zaslužio da skauti engleskog kluba pošalju u bazu pozitivan izveštaj o njegovim mogućnostima. Sve u namaeri da ne dođu, eventualno, u situaciju da krilnog fudbalera plate višestruko više nego sad u periodu od nekoliko godina, pod uslovom da se razvije u asa. Zasad je samo talenat, ali talenat koji vredi, jer je već stigao do statusa mladog reprezentativca.
U nezvaničnim smo kontaktima sa velikim brojem klubova. Moj otac Amoš, inače vlasnik Makabija, vodi pregovore sa zainteresovanim stranama i njihovim agentima. Veze su uspostavljeni sa Mančester Sitijem i Volfzburgom. Abadu ćemo tretirati isto kao što smo Solomona Manora (prodat na kraju prošle sezone Šahtjoru za 6.000.000 evra). Tačno je da je pandemija virusa COVID-19 odložila realizaciju, ali Siti je pokazao interes da kupi našeg igrača i da nam ga ostvi na pozajmici, kako bi imao sigurne minute“, obrazložio je Gaj Luzon, trener Makabija iz Petah Tikve.

Izabrane vesti

Ovaj klub, ovdašnjim ljubiteljima fudbala poznat po tome što je u jesen 2005. izbacio Partizan (baš sa Luzonom na klupi) i domogao se grupne faze tadašnje Lige UEFA kupa, na kraju prošle sezone ispao je u Drugu ligu Izraela. Tad je prodao pomenutog Solomona u Ukrajinu za veliki novac (rekord Makabija), te iako je sad u drugoligaškoj konkurenciji očigledno ima talente u koje su se zagledali stranci. Abadu je baš Luzon pronašao u mlađim kategorijama, prebacio u prvi tim i od njega stvorio fudbalera milionske vrednosti.
Naš cilj je da ih prodamo u evropske klubove. Niko od Izraelaca ne može da plati 4.000.000 evra, što je najmanja cena za Abadu. Makabi iz Haife i Hapoel Ber Šefa su ga hteli, ali sigurno neće preći kod njih. Ni u Tel Aviv, kod lidera Makabija. Liel Abada će svakako krenuti Solomnovim stazama“, dodao je Luzon, poznat po tome što je u Evropi trenirao Standard iz Liježa i Čarlton, da bi se pre četiri godine vratio u otadbžinu.

U zimu 2019. vrati se u Petak Tikvu, kojom rukovodi njegov otac Amoš, uz napomenu da je i drugom sinu, Jitavu, poverio klupu pre nekoliko godina.

Što se samog Makabija iz Petah Tikve tiče, pomenuta eliminacija Partizana, kad je posle poraza na svom terenu 0:2 slavio u Beogradu, u čudnom revanšu, 5:2, predstavlja mu jedno od najvećih dostignuća u istoriji. Svakako najveće na evropskoj sceni, ni pre, ni posle toga nije se domogao grupne faze nekog UEFA takmičenja. U prvenstvu Izraela mahom je bio u sredini ili donjem domu tabele, s tim da je dvaput ispadao u niži rang. Pre osam godina se prvi put preselio u Drugu ligu i odmah u narednoj se vratio, a na dobrom je putu da to učini opet: iako je lane, takođe sa Luzonom, ispao iz Prve lige, u nižem rangu dobro gura, pa je prekida sezone bio na liderskoj pozijici, šest koraka ispred prvog pratioca.

(FOTO: Star sport)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara