Tiodorović: Ovo nije pitanje demokratije, ovo je pitanje civilizacije

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da su stručnjaci uglavnom saglasni da će do Uskrsa rasti broj obolelih.

Izvor: Tanjug

Utorak, 07.04.2020.

07:46

Tiodorović: Ovo nije pitanje demokratije, ovo je pitanje civilizacije
Screenshot/TV Prva

On je dodao da 24-časovna izolacija, ako se postojeće mere budu poštovale, neće biti potrebna.

Tiodorović, koji je član zdravstvenog kriznog štaba, istakao je da je vrlo važna istina da je Srbija prva u Evropi formirala takav oblik organizovanja i smatra da je to bio pravi potez.

"Može se reći da ovo funkcioniše na jedan sasvim primeren način", ocenio je sinoć Tiodorović za RTS.

Smatra da 24-časovna izolacija, ako se postojeće mere budu poštovale, neće biti potrebna.

"Zato smo prihvatili da bude ograničenje subotom, nedeljom kako je sprovedeno, a efekte ćemo videti za pet-šest dana", navodi Tiodorović.

Sigurno je da će se razboleti oko 60-70 odsto, pitanje je samo u kom intervalu, kaže Tiodorović.

"Osamdeset odsto ljudi nema simptome, ili ima veoma blage. U tome je glavni problem. 20 odsto će imati od srednje do teške kliničke slike", dodaje on.

Kad prođe tih 60-70 odsto, napominje Tiodorović, imaćemo kolektivni imunitet.

Ako plan za suzbijanje širenja pandemije uspe, onda će se do kraja aprila pojaviti tendencija blagog pada, a u maju, računajući da bude toplo, virus će početi da strada od ultraljubičastih zraka, jer ne može da izdrži temperaturu preko 23 stepena.

"On će da ugine, ali to ne znači da će potpuno da nestane. Opreznost ostaje", upozorava Tiodorović.

Napomenuo je da polemika sa političarima nema, jer se stručnjaci dogovaraju i donose stav koji je stručno potkovan i zasniva se na argumentima.

Političari, sa premijerkom Anom Brnabić i predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu, zauzimaju, kako je dodao, prostor u onom delu koji njima pripada, prostor državnog sistema, ali nijedna odluka nije doneta a da prethodno nisu konsultovani stručnjaci.

Navodi da su stručnjaci predložili da se obezbedi socijalna distanca.

"Bilo je neophodno da se uvede policijski čas. Tu nema dileme. Ovo nije pitanje demokratije, ovo je pitanje civilizacije. Treba biti svestan situacije da štitite i svoje zdravlje i zdravlje drugih", poručuje Tiodorović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: