NOVINARKA ANA LALIĆ SVESNO LAGALA: Pogazila kodeks da bi unela strah među ljude
Foto: Beta/Dragan Gojić, Screenshot

Analiza: EVO ŠTA JE SVE POGREŠNO RADILA

NOVINARKA ANA LALIĆ SVESNO LAGALA: Pogazila kodeks da bi unela strah među ljude

Društvo -

Novinarski kodeks je prekršila neblagovremenim izveštavanjem. Informacije o stanju u KCV objavila pet dana nakon što ih je dobila. U međuvremenu se stanje popravilo, ali ona to nije proverila

Novinarka portala Nova Ana Lalić svesno je obmanula javnost tvrdnjama da je stanje u Kliničkom centru Vojvodine (KCV) jako loše i da zaposleni nemaju opremu! Bez namere da sudimo, činjenica je da je ona prekršila Kodeks novinara Srbije, i sve to s krajnjim ciljem da podigne paniku i među građane unese strah.

Kodeks je prekršila neblagovremenim izveštavanjem. Naime, u njenom tekstu se navodi da su propusti nastali u petak, subotu, a tekst je objavljen tek u sredu posle podne.

Bez provere

Takođe, navodi se da su kontaktirali sa KCV i Pokrajinskim sekretarijatom za zdravstvo, ali da nisu dobili odgovor. Takav navod je u skladu s profesionalnim etičkim standardima, ukoliko je tačan, što se ne može proveriti, ali je u tom slučaju neodgovorno to što nije proverila sa svojim izvorima da li se do momenta objavljivanja teksta nešto promenilo, a kasnije je utvrđeno da jeste, tj. da je oprema stigla.

U periodu kada se situacija menja iz dana u dan, prosto je nemoguće da novinar koji radi na toj temi ne zna da postoji mogućnost da se situacija u međuvremenu promenila, jer je svuda objavljeno da je stigla znatna količina opreme iz Kine i drugih zemalja.

Objaviti tekst o tome da je neka bolnica nespremna nesumnjivo jeste u javnom interesu i građani imaju pravo da to znaju, pod uslovom da je to tačno i provereno, ali u ovom slučaju etička pravila su prekršena u neblagovremenom i nepotpunom izveštavanju, u slepom verovanju izvorima, te unošenju neopravdanog straha (zbog tendencioznog naslova).

Pravilno bi bilo da je proverila sa svojim izvorima, ako već nije mogla s nadležnima, da li se u međuvremenu nešto promenilo od momenta prikupljanja informacija do momenta objavljivanja, da je pokušala da kontaktira sa još nekim, jer se cela priča zasniva na izjavama tri izvora koji su svi medicinsko osoblje i nesumnjivo slede svoj interes kada daju izjave (recimo, neko od pacijenata, nemedicinskog osoblja zaposlenog tamo, rodbine pacijenata) i da je dat manje uznemiravajući naslov, jer postojeći upravo može uneti strah među građane.

Podaci je demantovali

Inače, više je nego primetno da svi koji ovih dana brane Lalićevu, koja je bila privedena u policiju, uopšte ne iznose argumente u prilog njenoj tvrdnji da je pisala istinu. Nakon njenog teksta KCV je demantovao iznete navode, a sve su dokumentovali i podacima o stanju u toj ustanovi, iz kojeg se videlo da nemaju problem u radu.

Vladimir Radomirović (UNS)

KODEKS VAŽI I U VANREDNOM STANJU

foto: Medija Centar

Predsednik UNS Vladimir Radomirović ističe da su novinari dužni da istinito informišu. - I u vanrednom stanju mora da važi i da se poštuje kodeks novinara i obaveza je novinara da tačno i pravovremeno obaveštavaju javnost. Isto tako je dužnost svih nadležnih organa da odgovaraju na dopise - kaže Radomirović. Dodao je i da je skandal to što je tužilaštvo uradilo, privelo i zadržalo novinarku u pritvoru.

Kurir.rs/ Foto: Beta/Dragan Gojić, Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track