Budimpešta: Proslava posle nereda

Danas u Budimpešti protestvovalo više desetina hiljada demonstrana tražeći ostavku mađarskog premijera Ferenca Đurčanja.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 23.10.2007.

08:19

Default images

Svečanošću u Budimpešti obeležen je 23. oktobar, posvećen 51. godišnjici revolucije protiv Sovjeta 1956. godine. To je takođe 18. rođendan Republike Mađarske. Uz vojne počasti danas na Košutovom trgu u Budimpešti svečano je podignuta nacionalna zastava. Dok su, s druge strane, protest organizovali najveća opoziciona partija Fides i ekstremno desničarske grupe.

Predsednik Laslo Šoljom je pozdravio počasnu gardu, a svečanosti su prisustvovali premijer Ferenc Đurčanj, predsednica Parlamenta Katalin Sili, predsednik Ustavnog suda Mihalj Bihari i predsednik Vrhovnog suda Zoltan Lomnici

Proteste opozicije na ulicama Budimpešte danas je nadziralo 30.000 policajaca. Fides je optužio socijalističku vladu da je podstakla sukobe.

"Okupili smo se danas ovde da pokažemo onima na vlasti da nas ne mogu držati u strahu", rekao je lider Fidesa Viktor Orban.

Današnji protesti su i odjek nasilnih demonstracija od prošle godine
izazvanih objavljivanjem snimka na kojem je zabeleženo da je Đurčanj priznao da je lagao o lošem ekonomskom stanju u državi ne bi li dobio izbore.

Fides je saopštio da je 47-godišnji Đurčanj, bivši lider pokreta komunističke omladine, izdao mađarsku demokratiju, kao i da nije uspeo da odbrani Mađarsku od oporavljene Rusije iz koje Mađarska uvozi 70 odsto prirodnog gasa.

"Svet počinje da uviđa da nije oživljavanje komunističke ideje ono što predstavlja izazov... istorijski izazov za Zapad je odražen u sve snažnijim silama novog istočnog poretka. Već smo osetili njegovo prisustvo, dah, radijaciju na našoj koži", kazao je Orban.
Premijer Ðurèanj i garda ispred spomenika (Beta)
Đurčanj je razvio srdačne odnose s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a ruske kompanije su sve više prisutne u Mađarskoj, što je odraženo i u nedavnoj kupovini mađarske držvne avio komanije "Malev".

Zvanično obeležavanje godišnjice antisovjetskih protesta su počeli pre podne, a parlamanet je bio nepristupačan dok je zgradu obezbeđivala policija.

Iako je podrška socijalistima pala na 20 sa 40 odsto koliko su imali na izborima aprila prošle godine, ocenjuje se da demonstracije ne predstavljaju pretnju po opstanak Đurčanjeve vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: