Dostupni linkovi

Ekonomski paket Vlade Japana od 989 milijardi dolara


Japanski premijer Šinzo Abe
Japanski premijer Šinzo Abe

Premijer Japana Šinzo Abe priprema se da objavi ekonomski paket pomoći od 108 biliona jena (989 milijardi američkih dolara) za suočavanje sa krizom izazvanom korona virusom u toj zemlji.

Ovaj rekordni paket iznosi oko 20 odsto japanskog bruto društvenog proizvoda (GDP) i skoro dva puta je veći od programa pomoći nakon finansijske krize 2008.

Premijer Šinzo Abe je istakao da će njegova vlada preduzeti „sve korake“ u cilju sprečavanja negativnih posledica korona virusa po ekonomiju.

Ovaj paket uključuje pet biliona jena u novčanim naknadama, zajmove za zaštitu radnih mesta, produženje rokova za plaćanje poreza i isplate socijalnih naknada.

Koliko japanske vlasti shvataju situaciju ozbiljno potvrđuje i stav iz dokumenta u kome se navodi da je pandemija „najveća kriza“ sa kojom se globalna ekonomija suočava nakon Drugog svetskog rata.

Obim pomoći je mnogo veći nego što su očekivali tržišni akteri, što bi trebalo da građanima pružiosećaj sigurnosti koji su ostali bez prihoda jer su morali da ostanu kod kuća, prenosi Rojters.

"Možda će efekat ovih mera biti ograničen kada je reč o potrošnji, jer se mnogi ljudi uzdržavaju od kupovine," ističe Masaki Kuvahara, ekonomista u konsultantskoj kukći Nomura Securities. "Međutim, može da spreči da posledice koje će stići u drugom krugu pogoršaju ekonomsko stanje," ističe Kuvahara.

U cilju zaštite radnih mesta, vlada takođe planira da uspostavi aranžmane koji će omogućiti malim i srednjim firmama da pozajmljuju novac od privatnih banaka sa kamatom od nula odsto, naveo je Abe.

Vlada planira da obezbedi sredstva izdavanjem obveznica, što će dodatno povećati njen dug koji je već sada više nego duplo veći od njenog bruto društvenog proizvoda i najviši među razvijenim ekonomijama.

Vlada Japana do sada je sporo uvodila mere u borbi protiv pandemije a tek nedavno je objavila da će Olimpijske igre u Tokiju 2020. biti odložene.

Međutim, širenje virusa nateralo je Abea i druge predstavnike vlasti da razgovaraju o strožim merama za suzbijanje virusa i s tim u vezi očekuje se da će Abe sutra objaviti i uvođenje vanrednog stanja u toj zemlji, barem za najveće gradove poput Tokija.

Do sada je u Japanu zabeležno 3.500 zaraženih i 85 preminulih od korona virusa.

XS
SM
MD
LG