Politička bura oko Knića

Izvršni odbor DS-a raspustio odbor u Kniću jer su odbornici stranke glasali za smenu predsednice opštine zbog porodiljskog odsustva.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 23.10.2007.

14:11

Default images

Portparolka DS-a Jelena Marković rekla je da stranka smatra sramotnom i nedopustivom odluku o smenjivanju predsednice opštine Snežane Banković-Đokić i da je opštinski odbor u Kniću raspušten jer su odbornici DS-a glasali suprotno politici i vrednostima DS-a. Podsetimo, predsednica opštine je smenjena uz obrazloženje da je rad Skupštine opštine blokiran zbog njenog porodiljskog odsustva.

Odbor DS-a u Kniću je raspušten i time je jasno stavljeno do znanja da to nije politika stranke i da će DS uvek biti protiv takvog ponašanja i da će ga u sopstvenim redovima sankcionisati, rekla je Markovićeva.

Ona je rekla da je Demokratska stranka povodom slučaja Snežane Banković-Đokić reagovala i na drugim nivoima, tražeći da skupštinski odbor za ravnopravnost polova i država reaguju i pravno je zaštite.

"Neverovatno je da su svi programski opredeljeni za punu ravnopravnost žena i njihovu veću uključenosti u sve sfere života a naročito politički a da ovako diskriminišu jednu ženu i to zbog njenog prava na materinstvo i da to ostane nekažnjeno", kazala je Markovićeva.

Ona je rekla da je "DS svojim ponašanjem i unutar stranke i u parlamentu pokazala da diskriminaciju i protivpravno ponašanje neće tolerisati".

Dokumentacija stigla u Ministarstvo

U Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu agenciji Beta je potvrđeno da je danas dostavljena dokumentacija sa vanredne sednice SO Knić održane 20. okotobra, na kojoj je doneta odluka o smenjivanju Bankovićeve.

"Dokumentacije je stigla i uzeta je u razmatranje", naveli su u ministarstvu, ali su dodali da nedostaje zapisnik sa sednice SO Knić.

U prvom predlogu za smenjivanje Bankovićeve bilo je navedeno da je zbog porodiljskog odsustva blokiran rad SO Knić, a u predlogu koji je usvojen se navodi da je rad blokiran zbog njenog dugog odsustva.

Od 33 odbornika lokalne skupštine, sednici na kojoj je Bankovićeva smenjena prisustvovalo je njih 18. Za smenu je glasalo 17 odbornika -iz DS-a, Srpskog pokreta obnove, Srpske radikalne stranke, Pokreta snaga Srbije, Grupe građana "Da nastavimo" i Gružanskog foruma, dok su vanrednu sednicu bojkotovali odbornici Nove Srbije, Demokratske stranke Srbije i Socijalističke partije Srbije.

Ljajić: Prekršena prava predsednice

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić ocenio je da su pri smenjivanju predsednice Skupštine opštine Knić, koja je na porodiljskom odsustvu, prekršena ljudska prava i pravo na rad.

On je agenciji Beta rakao da je u formalno-pravnom smislu moguće pokreneti postupak za smenjivanje bilo kog funkcionera, ali je u konkretnom slučaju sporan razlog za smenjivanje Snežane Banković-Đokić.

"Sada je stvar više politike i političkog dogovora nego što je stvar prava, jer ako imate većinu, možete smeniti koga hoćete", kazao je Ljajić.

On je naveo da je politički dogovor potrebno postići pre svega kako bi se izbegle dalje štete, jer će o slučaju smenjivanja Snežane Banković-Đokić raspravljati ne samo domaća javnost već i međunarodne institucije.

Bukva: Odluka o smeni nedopustiva

Predsednica ženske mreže G 17 plus Ana Bukva izjavila je da je odluka o smeni Snežane Banković nedopustiva i da predstavlja udar na demokratske standarde društva.

"To je sramota za državu koja teži evropskim integracijama i sramota za sve stranke koje su učestvovale u toj smeni", rekla je Bukva agenciji Beta.

Ona je navela da će G17 plus razmotriti sve zakonske mogućnsti kako bi takva odluka bila poništena.

"Ako treba da se pojedine odredne zakona o lokalnoj samoupravi izmene G 17 plus će u Skupštini pokrenuti te izmene. Definitivno krajnje je vreme da se usvoji zakon o rodnoj ravnopravnosti", rekla je Bukva.

Ona je navela da je G 17 plus bila prva stranka koja je pokrenula inicijativu da se zaustavi pokušaj smene predsednice Skupštine opštine Knić.

Prethodno je i Nova Srbija zatražila da se Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu izjasni o smeni Snežane Banković-Đokić.

Nova Srbija traži hitno utvrđivanje odgovornosti odbornika u SO Knić, za koje se navodi da su grubo prekršili ustavnu odredbu koja garantuje majkama posebnu podršku i zaštitu pre i posle porođaja, a deci pravo na roditeljsku brigu i staranje-

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: