06. april  2020. 15.30  →  19.30 | Izvor: Tanjug, RTV (Laura Vujković)

Još 7 preminulih u Srbiji od koronavirusa i 292 novoobolelih

BEOGRAD -

Epidemiolog Predrag Kon saopštio je da je u Srbiji još sedam osoba preminulo usled virusa korona, ukupno 58, uz još 292 potvrđena slučaja virusa, ukupno 2.200.

video icon

Kon je, na pres konferenciji, rekao da je od poslednjeg izveštaja testirano 1.192 osobe, od kojih su 292 bile pozitivne. Hospitalizovano je 1.197 osoba a na respiratoru je 101 pacijent.

koronavirus, covid, 19, nemacka, epidemija, 6

U Novom Pazaru obolelo još troje, ukupno 25

U Novom Pazaru potvrđena su još tri pozitivna slučaja na virus Covid -19, saopštio je danas Zavod za javno zdravlje Novog Pazara.

Kako se navodi, time je ukupan broj obolelih u tom gradu porastao na 25.

U toku dana ukupno je testirano 11 osoba, od kojih su tri bile pozitivne.

Najviše inficiranih je u Beogradu 876 , 49,6%, a slede Niš sa 90 pacijenata i Novi Sad sa 86 pacijenata, slede Ćuprija, Kruševac, Čačak , Leskovac itd.

"Procenat smrtnosti je 2,63" rekao je Kon..

Broj testiranih svaki dan sve veći

On je dodao da se broj testiranih na korona virus povećava iz dana u dan i dodao da očekuje da u toku ove nedelje taj broj na dnevnom nivou bude 1.500.

On je rekao da je zadovoljan brojem testiranja, ali ne u potpunosti.

"Ono što je jako bitno, to je da su svi sa blagim simptomima ili bez simptoma što nama, koji se duže bavimo ovim poslom, nešto znači, ali ne bih da prejudiciram. U svakom slučaju, to je mnogo bolje nego da su većina sa težim ili srednje teškim simptomima", rekao je Kon.

To i jeste važno da se eventualni nosioci virusa otkriju što pre, odnosno što ranije.

Dodao je da se razmišlja o tome da se pređe na što šire testiranje.

Kisić: Testirano 868 zdravstvenih radnika, 160 bilo pozitivno

Zamenica direktora Insituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je do sada testirano 868 zdravstvenih radnika, od kojih je 160 bilo pozitivno na prisustvo virusa.

Kisić je navela da u ukupnoj strukturi obolevanja zdravstveni radnici čine 8,38 odsto.

U Pomoravskom okrugu zaraženo 153, osobe u Ćupriji 86

U Ćupriji, jednom od žarišta korona virusa u Srbiji, zaraženo je 86 lica, najviše u Pomoravskom okruga, ali je i najviše testirano, 241 osoba, izjavio je danas predsednik opštine i komadant Štaba za vanredne situacije Ninoslav Erić.

Ćuprija je na četvrtom mestu po broju zaraženih u Srbiji, iza Beograda, Novog Sada i Niša. Ima 30.679 stanovnika po poslednjem popisu.

U Pomoravskom okrugu testirano je 411 osoba, a kod 153 je potvrđen virus, napisao je Erić, na sajtu Opštine Ćuprija.

U Ćupriji je zaraženo 86 osoba, u Paraćinu 31, Jagodini 24, Svilajncu sedam, Despotovcu tri i Rekovcu dve, napisao je Erić i dodao da je u Ćupriji testirano 241, u Paraćinu 74 osobe, u Jagodini 67, Svilajncu 15, Despotovcu 12 i Rekovcu osam.

On je najavio da će idućih dana biti mnogo više testiranih, "jer je Zavod za javno zdravlje u Ćupriji obučio medicinske sestre za testiranje, po domovima zdravlja u opštinama ovog okruga".

"To je ukupno opterećene obolevanja u zdravstvenim ustanovama", rekla je Kisić Tepavčević

Za većinu pacijenata koji se nalaze na respiratorima, može se reći da je njihovo zdravstveno stanje kritično. Svi preminuli su bili na "veštačkim plućima", rekla je u razgovoru sa novinarima  Kisić Tepavčević.

Međutim bilo je slučajeva gde je došlo do spontanog disanja pacijanata koji su bili na respiratoru i to je ohrabrujuće, mada se ne može generalizovati opšte zdravstveno stanje rekla je Kisić Tepavčević.

 Sa bolničkog lečenja otpušteno 178 pacijenata

Sa bolničkog lečenja otpušteno je do sada ukupno 178 pacijenata koji su bili hospitalizovani zbog korona virusa, dodala je ona.

Kisić je,  rekla da je u KBC "Dragiša Mišović" sa bolničkog lečenja otpuštena 101 osoba, od kojih 28 na Sajmu čeka drugi negativan nalaz.

Iz KC Vojvodina, nakon dvostrukog negativnog nalaza otpušteno je pet osoba, dodala je ona.

Kisić je navela da je iz KBC "Zemun" otpušteno 36 pacijenata koji više nisu pokazivali znakove infekcije, a od njih je 32 koji na Sajmu čekaju drugi negativan nalaz, dok je četvoro pušteno kući.

Iz KC Niš otpušteno je 36 pacijenata, dodala je Kisić.

"Zaključno sa ovim momentom, 178 osoba je otpušteno sa bolničkog lečenja, Nisu svi još došli kućama, već čekaju drugi negativan nalaz", navela je ona.

Kako je rekla, više puta je rečeno da su privremene bolnice tipa one na Sajmu predviđene za osobe sa najlakšim formama bolesti, jer se time čuvaju njihove porodice, da ne dođe do infekcije.

Na pitanje da prokomentariše snimke koji su se pojavili u javnosti da se na Beogradskom sajmu "noću prave žurke, možda i sa alkoholom", Kisić je rekla da smešteni na sajmu pokušavaju da organizuju svoj boravak tamo, što je, kaže, ljudski i razumljivo, a da je unošenje alkohola apsolutno zabranjeno.

Tagovi
Srodne vesti

Broj komentara: 5

Miki  06. 04. 2020. | 16:37
Pomozimo nasim medicinarima, da bi oni lakse pomogli obolelima!
Није_него  06. 04. 2020. | 18:38
колико је данас људи умрло од леукемије? нпр?
vuk  06. 04. 2020. | 20:17
Ako nastavimo sa ne disciplinom još veće tragedije će nas zadesiti.
DejanM  06. 04. 2020. | 20:56
Moramo da shvatimo ozbiljno situaciju.
Stojko  06. 04. 2020. | 21:40
Prestanite da zamajavate više ljude! Koliko dnevno ljudi umire od raznih drugih bolesti? Za koronu vam više niko ne veruje!