Svijet

Šta ako Boris Džonson ne bude mogao da vodi Veliku Britaniju?

Šta ako Boris Džonson ne bude mogao da vodi Veliku Britaniju?
Foto: Tanjug/AP | Šta ako Boris Džonson ne bude mogao da vodi Veliku Britaniju?

LONDON - Britanski ustav ne daje jasan odgovor na pitanje koje su si postavili mnogi Britanci. Što će se dogoditi ako premijer Boris Džonson, koji je hospitalisan jer mu se ne povlače simptomi korona virusa, ne bude mogao nastaviti da vodi zemlju?

Boris Džonson je u nedjelju hospitalisan, a iz njegovog kabineta kažu da se radi o "mjeri opreza" jer on i 10 dana nakon što mu je otkrivena zaraza korona virusom još uvijek ima visoku temperaturu. I dalje vodi vladu, dodaju iz kabineta.

Džonson je rekao da može nastaviti raditi u samoizolaciji u rezidenciji u Dauning Stritu, kao i ministar zdravstva Met Henkon, takođe pozitivan na korona virus.

Oboljela su dvojica ključnih britanskih lidera u borbi protiv pandemije pa se dovodi u pitanje funkcionisanje vlade bez njih u vrijeme globalne krize.

Ustav, nespretna kolekcija ponekad drevnih i oprečnih presedana, ne nudi jasan i formalni "plan B" ili scenario sukcesije, navode stručnjaci.

"Nismo još bili u ovakvoj situaciji, nismo morali o tome razmišljati ranije", rekla je za Reuters Ketrin Hadon iz Instituta za vladu.

Dok u SAD-u predsjednika može zamijeniti potpredsjednik, u Velikoj Britaniji nema formalnog zamjenika premijera koji bi preuzeo tu funkciju.

Ali, Dauning Strit je već najavio da će Džonsona zamijeniti ministar spoljnih poslova Dominik Rab ako bude potrebno.

"Premijer ima ovlaštenja da delegira odgovornost bilo kojem svojem ministru, ali zasad je on premijer, a sljedeći na redu je ministar spoljnih poslova", rekao je portparol.

U junu 1953, tadašnji premijer Vinston Čerčil pretrpio je moždani udar. Taj događaj se držao u tajnosti, a ni svi ministri nisu bili s tim upoznati.

Ljekari su bili iznenađenim njegovim brzim oporavkom. Dva mjeseca nakon moždanog udara vratio se u Dauning Strit i nastavio da vodi kabinet.

Toni Bler je dvaput podvrgnut operaciji srca dok je bio premijer ranih 2000-ih. Oba puta se već nakon nekoliko dana vratio na posao.

Da nije mogao obavljati dužnost, mijenjao bi ga njegov zamjenik Džon Preskot sve do izbora novog vođe, rekli su funkcioneri.

Ne tvrdi se da Džonson nije sposoban da obavlja svoju dužnost. Britanski premijer nastavio je da vodi vladu putem telekonferencija nakon što mu je dijagnostifikovan virus.

(N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije