Počinje vakcinacija protiv gripa

Četvrtu sezonu zaredom građani će se od gripa štititi uvoznom vakcinom Aventis-Paster.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.10.2007.

12:12

Default images

Od francuskog proizvođača naručeno je 270.000 besplatnih doza, a u slobodnoj prodaji naći će se još 70.000 vakcina po ceni od 650 dinara. Komercijalna vakcinacija počinje danas, a sledeće nedelje domovima zdravlja biće isporučene vakcine koje finansira Zavod za zdravstveno osiguranje.

Dušica Mladenović iz Doma zdravlja Palilula kaže da su besplatne doze obezbeđene za sve rizične kategorije stanovnika, bez obzira na uzrast, i za starije od 65 godina, decu i zdravstvene radnike. "Vakcinu ne bi trebalo da prime bolesnici pod temperaturom, prehlađeni i oni koji boluju od oštećanja imunog sistema", kaže ona.

Prema preporuci Svetske zdravstvene organizacije, ovogodišnja vakcina za severnu hemisferu sadrži nove komponente i ima bolju zaštitu.

Stručnjaci kažu da virus gripa još nije registrovan iako je u poslednjih nekoliko nedelja evidentirano oko 15.000 obolelih od respiratornih infekcija, pogotovo dece predškolskog i školskog uzrasta. Zato bi bilo dobro vakcinisati najmlađe na vreme, pre no što epidemija počne.

Predrag Kon, epidemiolog iz Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja, kaže da vakcinacija može početi i u oktobru, ali da je najbolje vakcinu primiti mesec dana pre no što počne grip. "Pošto je epidemija u februaru ili martu, ima smisla vakcinisati se i kasnije, a ne samo u novembru i decembru", kaže on.

Iako grip može da izazove mnoge kompilikacije, građani još nemaju razvijenu svest o prevenciji. U domovima zdravlja kažu da određen broj besplatnih doza koje dobijaju ostaju neiskorišćene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: