Novosti

Prodaja novih automobila bilježi najsnažniji pad ikad zabilježen

Prodaja novih automobila bilježi najsnažniji pad ikad zabilježen
Foto: N.N. | Prodaja novih automobila bilježi najsnažniji pad ikad zabilježen

Rezultati za mjesec mart kao da su mnogima otvorili širom oči, ali to nije ništa čudno jer malo ljudi u ovakvoj krizi razmišlja o kupnji novog automobile. Stigli su I prvi neslužbeni podaci prodaje automobile za Njemačku, Austriju i Švajcarsku.

Njemačka

U Njemačkoj su registracije novih automobila pale u martu za 38 odsto na 215.119 komada zbog uticaja pandemije virusa korona, stoji u saopštenju agencije KBA (Kraftfahrt-Bundesamt) za registraciju vozila. Pad prodaje novih automobila na najvećem evropskom tržištu slijedi trend pada registracija na ostalim tržištima na kojima su državne vlasti zatvorile tvornice i zastupnike, ali zasad ne u tolikom obimu.

Njemački lider na tržištu, marka Volkswagen zabilježila je pad prodaje od 35 odsto, drugi Mercedes je pao 28 odsto, a treći BMW je izgubio 21 odsto, četvrti Audi pao je 37 odsto, a peti Ford pao je za 50 odsto. Tesla i Lexus bili su među markama automobila čija se prodaja relativno dobro kretala. Prodaja Lexusa pala je samo za 2,8 odsto, a Tesle za 4,4 odsto.

Ovaj pad u martu je najsnažniji mjesečni pad ikad zabilježen, saopštilo je Udruženje međunarodnih proizvođača motornih vozila VDIK (Verband der Internationalen Kraftfahrzeughersteller). Registracije su masovno pale u drugoj polovini marta kada su prestali sa radom trgovci automobilima, rekao je predsjednik VDIK-a Reinhard Zirpel u saopštenju.

Nakon što je u Njemačkoj 2019. godine bilo registrovano 3.607.258 novih osobnih automobila, VDIK je smanjio cjelogodišnju prognozu za 2020. godinu na 3,35 miliona novih automobila.

“Sve sada zavisi od toga koliko dugo traje kriza i koliko dugo se moraju održavati potrebne zaštitne mjere. Trenutno to niko ne zna. Zato nećemo do daljnjeg donositi novu prognozu”, rekao je Zirpel.

Austrija

Pogledamo li podatke o prodaji novih automobila u Austriji, rezultati su gotovo dvostruko lošiji nego u Njemačkoj. Naime, registracija novih automobila u martu je tako pala za čak 66,7 odsto.

Tačni prodajni podaci za Austriju za protekli mjesec će biti objavljeni 9. aprila, ali prvi neslužbeni podaci već dovoljno govore. A to pokazuje da je minus od 11 odsto u februaru 2020. bio gotovo idiličan. Razlog tako velikog pada rezultat je pooštrenih mjera protiv širenja virusa korona.

Prema sirovim podacima Statistik Austria-e, u Austriji je u martu 2020. godine registrovano samo 10.715 novih automobila. To je nevjerovatnih 66,7 odsto manje nego u martu 2019. kada je zabilježeno čak 31.958 novih registracija. Ipak, već je evidentno da kriza uzrokovana virusom korona ostavlja duboke tragove na austrijskom tržištu automobile.

Švajcarska

Ni Švajcarsku nije zaobišla pandemija, pa je tako u martu broj novoregistrovanih automobila pao za 39,4 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine na 17.556 komada. Osim zatvaranja prodajnih salona koje je naložilo Savezno vijeće, pad potražnje i dostupnost vozila imali su isto tako negativan uticaj. Međutim, preuzimanja vozila i testne vožnje još su uvijek mogući, pod uslovom da se poštuju propisani higijenski propisi.

Nakon prvog tromjesečja 2020. pad tržišta već je 23,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Samo 55.452 komada novih privatnih automobila izašlo je po prvi puta na ulice u ovom razdoblju, u poređenju sa 72.065 komada u istom razdoblju prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije