06. april  2020. 10.39  | Izvor: Tanjug, Prva

Na Institutu Dedinje zaraženo 11 lekara i 14 pacijenata

BEOGRAD -

Na Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje 67 zaposlenih, od toga 11 lekara, kao i 14 pacijenata zaraženo je Covidom 19, izjavio je danas direktor te ustanove Milovan Bojić.

On je za TV Prva kazao da se, uprkos tome što su na vreme preduzeli mere zaštite, desilo da su na Institut dolazili pacijenti bez ikakvih simptoma i operisani kao zdravi, a u stvari su bili pozitivni na korona virus, što se utvrdilo tek posle operacije.

On je rekao da su sinoć i jutros stigli "porazni rezultati i dodao da se od 250 testiranih ispostavilo da je 67 zaposlenih pozitivno na Covid 19 , kao i 14 pacijenata.

Među 67 obolelih radnika 11 su lekari, a ostalo su medicinske sestre i pomoćni radnici, od kojih 61 nema nikakve simptome, a šest samo blagu kliničku sliku.

Oni su kako kaže Bojić, upućeni na dalje lečenje i isključeni iz procesa rada.

Bojić je istakao da su testirani i pacijenti koji su čekali na intervenciju i od 17 njih ispostavilo se da je pet pozitivno na korona virus.

"Taj lanac smo morali preseći da bi sprečili gore scenarije", rekao je Bojić i dodao da na tom institutu imaju dovoljno stručnjaka da se može nastaviti normalan proces rada, ali je neophodno da imaju zaštitnu opremu kao da su svi pacijenti korona pozitivni i da se omogući testiranje za sve one koji ulaze u tu ustanovu.

Zaštita medicinskih radnika postaje prioritet

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da posle slučaja pojave virusa na Institutu Dedinje medicinski radnici i njihova zaštita postaju prioritet.

Ovaj slučaj pokazuje da je ulazak virusa u zdravstvene ustanove sasvim moguć, što treba što pre suzbiti", podvukao je on.

Kon smatra da je korona virus u KBC Dedinje ušao preko pacijenata.

Kon je, na konferenciji za novinare, objasnio da se radi o slučajevima koji su bili u inkubaciji, i koji su nakon operacije razvili povišenu temperaturu.

Na pitanje da li je sigurno da je bolest doneo pacijent, Kon je ukazao da polazi od toga, ali da postoji i druga mogućnost da je neko od zdravstvenih radnika imao neki asimptomatski oblik, ali da je logičije da se radi o pacijentu, pošto se bolest ispoljila posle operacije.

Rekao je da osobe koje nose virus, a nemaju simptome, daleko teže prenose virus, a kada nose zaštitnu opremu ni ne mogu ga preneti.

Kon je preneo da je na institutu Dedinje testirano 297 osoba, od kojih je 67 zdravstvenih radnika i devet pacijenata koji su pozitivni na virus korona.

Takođe je preneo podatke o staračkom domu "Stara pruga", gde je zaraženo 15 osoba.

"Svi zaraženi su dobili neophodnu negu, a četiri korisnika koji nisu inficirani su izmešteni, te se dezinfekcija objekta vrši danas", kazao je Kon.

Rekao je da je važno da privatni starački domovi primenjuju preporuke Ministarstva zdravlja.

"Distribucija zaštitne opreme se sprovodi sukcesivno i nije moguće odjednom snabdeti sve zdravstvene ustanove odmah, rekao je dr Kon i dodao da su magacini zdravstvene opreme puni.

Čudi podatak da pojedine ustanove traže novu opremu ali preko medija, što nije uobičajeno.

"Ko je zvanično ne traži neće je ni dobiti" precizirao je Kon.

Srodne vesti