Najnovije vesti
Premium
MILOMIR IZ KANADE JE SRBIJI POKLONIO 8 MILIONA EVRA U svoje selo nije dolazio od 1947. godine, a svaki Srbin mu aplaudira zbog onoga što čini u najtežim trenucima

MILOMIR IZ KANADE JE SRBIJI POKLONIO 8 MILIONA EVRA U svoje selo nije dolazio od 1947. godine, a svaki Srbin mu aplaudira zbog onoga što čini u najtežim trenucima

Ovaj uspešni kanadski biznismen, veliki dobrotvor i humanista, nedavno je obezbedio donaciju od 650 paketa najneophodnijih potrebština za ovo vreme, u vrednosti od 10.000 evra, od kojih je 500 podeljeno najsiromašnijim Kraljevčanima, a 150 meštanima svog zavičaja.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Kanada, Otava Foto: Profimedia
Kanada, Otava

Srbi koji odu u tuđinu, retko zaboravljaju svoj rodni kraj, a većina njih uz svoj je narod sad kad je najteže.

Iz rodnog kraja Milomir Glačić je otišao 1947. kao 22-godišnji mladić, i preko imigracionog logora prvo u Grčkoj pa u Italiji, stigao je u Kanadu. Najpre je radio najteže poslove, u rudniku, a kada se doselio u Nijagara Fols postao je uspešan hotelijer. Tada se zarekao da će stalno pomagati svojima, što čini i danas u svojim poznim godinama.

Ovo nije prvi put da je Milomir pomogao jer je u poslednjih nekoliko godina finansirao i izgradnju mosta na Ibru u Kraljevu, koji danas nosi njegovo ime, zatim nabavku najsavremenije magnetne rezonance, skenera i drugih aparata za potrebe Opšte bolnice „Studenica“ u Kraljevu, kao i izgradnju Dečijeg vrtića u kraljevačkom prigradskom naselju Beranovac.

Pročitajte još

U rodnom kraju, u potkopaoničkom području oko Jošaničke Banje, sagradio je Dom kulture, dečje obdanište, biblioteku, podigao dve crkve, pomogao asfaltiranje nekoliko puteva, poklonio sanitet. Obnovio je tamo i zgradu škole, u koju je zbog siromaštva išao pocepane odeće, bez knjiga i školske torbe...

Za dobročinstvo i humanost, patrijarh Irinej odlikovao je Milomira Glavčića Ordenom Svetog Save trećeg reda, a bivši predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić - Sretenjskom zlatnom medaljom, dok su ga Kraljevo i Raška proglasili svojim počasnim građaninom.

Milionske donacije

Srpski dobrotvor iz Kanade, zadužbinar, po čijem imenu je nazvan most u Kraljevu, za minulih sedam decenija svom rodnom kraju poklonio je čak osam miliona evra, a samo Kraljevčanima - gotovo dva miliona evra.

Kraljevo
Foto: Nenad Božović / RAS Srbija
Kraljevo

Za izgradnju novog mosta preko Ibra, koji nosi njegovo ime, Glavčić je svojevremeno poklonio oko milion evra. Potom je malo više od pola miliona evra dao kraljevačkoj Opštoj bolnici "Studenica" za kupovinu magnetne rezonance, pa 247.500 za nabavku najsavremenijeg skenera, kao i 70.000 za ultrazvuk, dok je za izgradnju vrtića u prigradskom naselju Beranovac donirao 200.000 evra.

U oktobru prošle godine je Domu zdravlja Kraljevo, odnosno Službi hitne pomoći poklonio novo, opremljeno sanitetsko vozilo, vredno 35.500 evra. Ključeve vozila direktorki dr Mirjani Krčevinac predao je Milomirov unuk Goran Glavčić.

Pročitajte još