Književnost

Nacisti bombardovanjem Narodne biblioteke uništili 500.000 svezaka

Nacisti bombardovanjem Narodne biblioteke uništili 500.000 svezaka
Foto: N.N. | Nacisti bombardovanjem Narodne biblioteke uništili 500.000 svezaka

​BEOGRAD - Narodna biblioteka Srbije, na današnji dan 1941. godine, potpuno je uništena u nacističkom bombradovanju Beograda, uključujući knjižni fond od 500.000 svezaka.

Zgrada, koja se nalazila na Kosančićevom vencu, do temelja je srušena, a inventari i katalozi, knjižni fond od 500.000 svezaka, cjelokupna prepiska značajnih ličnosti iz kulturne i političke istorije Srbije i Jugoslavije i još mnogo toga je uništeno od bombi i vatre.

Upravnik Laslo Blašković istakao je u obraćanju u elektronskoj formi da je tada uništeno 1.300 ćirilski rukopisa.

On je naveo da je među njima bilo oko 100 rukopisnih knjiga na pergamentu, 200 starih štampanih knjiga i inkunabula, kao i razne povelje.

Blašković je, u obraćanju objavljenom na sajtu biblioteke, naveo da je tada unuštena i bogata zbirka mlađih rukopisa i neproučena zbirka turskih dokumenata o Srbiji i Beogradu.

Prema njegovim riječima, uništena je i zbirka pisama značajna za političku, kulturnu i književnu istoriju, zbirka starih karata i slika, i oko 300.000 primjeraka knjiga.

"Nestali su i kompleti svih srpskih časopisa, almanaha i kalendara, kao i izvanredna zbirka srpskih i stranih novina", naveo je Blašković.

Ovaj tragični događaj ovjekovečio je likovni umjetnik Anton Huter /1905-1961/, naslikavši prizor spaljene Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu u Beogradu, a ta slika se čuva u nacionalnoj biblioteci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije