Društvo

Stanovnici domova za starije dane u izolaciji krate Skypeom

Stanovnici domova za starije dane u izolaciji krate Skypeom
Foto: Ilustracija | Stanovnici domova za starije dane u izolaciji krate Skypeom

BANJALUKA - Iako su domovi za starija lica u gradu u cilju sprečavanja širenja virusa korona već uveliko zabranili posjete i organičili kretanje svojih korisnika, stariji građani se ne dosađuju, već svoje dane provode koristeći internet, čitajući knjige i dnevnu štampu, te baveći se hobijima kao što su štrikanje i heklanje.

U domovima kažu da su preduzete sve preventivne epidemiološke mjere prema naredbi nadležnih institucija, da se prostori redovno dezinfikuju, a obroci i topli napici se korisnicima donose u sobe.

Gordana Lihović, direktorica Doma penzionera, rekla je da je ovaj dom preduzeo sve preporučene mjere zaštite svojih korisnika od kovida-19.

"Pojačali smo mjere predostrožnosti, zabranili smo ulazak svim licima osim zaposlenih. Otvoren je šalter za komunikaciju s posjetiocima. Naravno vrši se dezinfekcija svega što se unese u Dom putem ovog šaltera", rekla je Lihovićeva.

Dodala je da su kafić i frizerski salon u sklopu ovog doma zatvoreni.

"Korisnici smiju ispred Doma da izađu samo uz pratnju radnika, a uredili smo im terasu na južnoj strani, gdje mogu prošetati", kazala je Lihovićeva.

Istakla je da se osim kompletne dezinfekcije prostora Doma, dva puta dnevno vrše dezinfekcije površina u javnim prostorijama, rukohvata i prekidača, te se sve sobe dva puta sedmično dezinfikuju.

Starijima ipak najteže pada odvojenost od članova porodice, ali su i to prevazišli koristeći društvene mreže, pa osim poziva i poruka, nerijetko koriste i video-pozive.

"Imamo korisnicu koja ima 96 godina i redovno komunicira putem Skypea", navela je Lihovićeva.

Josipa Basta, socijalna radnica u Domu za starije osobe Socijalnog centra "Ivan Pavao II", rekla je da je, osim posjeta, u ovom domu zabranjeno i donošenje voća, povrća i slatkiša korisnicima, te da radnici, osim što nose zaštitnu opremu, prije dolaska na posao mjere temperaturu i dezinfikuju ruke.

"Povećali smo unos voća i povrća, kao i raznih vitamina u ishrani naših korisnika. Pošto sada nema rada u grupama, ostao je individualni rad koji s korisnicima rade socijalni radnici i psiholozi, ali je i to svedeno na minimum", kazala je Basta.

Dodala je da je u ovom domu prekinuto održavanje svete mise, a da većina korisnika dane provodi gledajući televiziju, čitajući knjige, kao i baveći se ručnim radom.

"Korisnici situaciju podnose dobro, svjesni su da pripadaju rizičnoj grupi koja je najugroženija kada je ovaj virus u pitanju. Srećom, svi imaju dobru povezanost sa svojim porodicama", rekla je Basta.

Nada Jukić, glavna sestra u Gerontološkom centru, kazala je da su prve preventivne mjere uveli već 24. februara, kada su zabranili posjete.

"Vršimo redovnu dezinfekciju prostora, takođe smo postavili higijenske barijere na sve ulaze svih objekata u centru, kao i na kapiju, gdje se vrši i dezinfekcija automobila koji ulaze u prostor Centra", objasnila je Jukićeva.

Dodala je da porodice korisnika svakodnevno mogu da stupe u kontakt s njima pozivom na telefon, te da medicinski radnici daju informacije porodicama o medicinskom stanju korisnika, a socijalni radnici daju informacije iz svog domena.

"Korisnici su veoma disciplinovani, a i mi smo često s njima u kontaktu. Socijalni radnici im daju literaturu iz naše biblioteke, a bave se i ručnim radom, da bi imali ispunjene dane", zaključila je Jukićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije