U Skupštini o gradonačelniku

Umesto o dnevnom redu u Skupštini Srbije tokom prepodneva se raspravljalo i izboru predsednika Skupštine Beograda Zoarana Alimpića.

Izvor: B92

Sreda, 17.10.2007.

18:28

Default images

Radikali od predsednika Skupštine traže da raspiše izbore za prvog čoveka Beograda. Više od 20 poslanika javilo se tokom prepodneva za reč na temu izbora vršioca dužnosti gradonačelnika i ponovo blokiralo rad parlamenta na čijem dnevnom redu su izveštaju ombudsmana i poverenika za informacije od javnog značaja.

Predsedavajaći Rade Obradović prekinuo je sednicu kako bi problem nastavka rada parlamenta bio rešen na konsultacijama šefova poslaničkih klubova.

"Zakonodavni odbor i odbor za Ustavna pitanja u okviru svojih nadležnosti zasedaće danas odnosno sutra . Razmotriće sva važna pitanja koja su danas otvorena. Zauzeće svoj stav i time će obavestiti skupštinu . To su izuzetno važna pitanja za funkcionisanje ne samo Skupštine , već za funkcionisanje čitave države", kaže Obradvić.

Dok Zakonodavni i odbor za ustavna pitanja ne razreše postojeće zamešateljstvo, DS i radikali ostaju na potpuno suprotstavljenim stavovima kada je reč o izborima za novog gradonačelnika Beograda.

Dragan Todorović, poslanika SRS-a kaže da predsednik skupštine mora da postupa po zakonu.

"To što predsednik skupštine, ili stranka kojoj on pripada, pretpostavlja da će se nešto desiti nije razlog da se postupa mimo zakona. Ja sad upozoravam da je to stvar preko koje mi nećemo preći. Samo smo mu stavili do znanja da su neka obećanja vezana za neke izbore, vezane za 2007. godinu, prekršena", upozorava Todorović.

Šefica poslaničke grupe DS-a Nada Kolundžija tvrdi da se u ovom slučaju radi o Ustavnom zakonu po kome izbore treba da raspistai do 31. decembra.

"I postaje potpuno bespredmetno raspisivati izbore za gradonačelnika, posebno imajuči u vidu da Ustavni zakon takođe predviđa i donošenje novih zakona kojima se propisuju i teritorijalna organizacija Srbije i trebalo bi zakon o glavnom gradu, pa i zakon o lokalnoj samoupravi koji propisuje način sprovođenja izbora", objašnjava Kolundžija.

Poslanici radikala traže raspisivanje izbora za gradonačelnika, uz objašnjenje da je predsednik Skupštine Oliver Dulić obavezan da to učini u roku od 15 dana od prestanka mandata gradonačelnika. Taj rok ističe u petak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: