Zašto Amerikanci gomilaju oružje?

Dok su širom sveta tražene hirurške maske, toalet-papir i testenina, u SAD je u doba pandemije traženo i oružje.

Svet

Izvor: Deutsche Welle

Nedelja, 05.04.2020.

08:30

Zašto Amerikanci gomilaju oružje?
Foto: Depositphotos, londondeposit.

Mnogi se plaše da bi prodaja uskoro mogla biti zabranjena ili da policija neće raditi svoj posao.

Dru Vuds živi u Luizijani i radi na jednom remorkeru. Njegova porodica se oduvek bavila lovom i ribolovom, vatreno oružje je upoznao još kao dete, a ni danas se ne odvaja od njega. "Kad sam imao 18 godina kupio sam prvo lično oružje. Od 2009. uvek sa sobom nosim pištolj, skriveno naravno", piše Dojče vele (DW).

Vuds se tako oseća sigurnije. Ali ne pokazuje svoje oružje otvoreno, jer mu smetaju reakcije drugih ljudi. "Neki odmah pomisle da ću ih opljačkati."

U razgovoru za DW spominje zabrinutost da bi zbog krize policija mogla da ima problema. Na internetu je Vudsu za oko zapalo jedno saopštenje policijske stanice u Sinsinatiju: tu je pisalo da policajci takođe moraju da drže prostornu distancu i da ne mogu uvek lično dolaziti na lice mesta.

U saopštenju se ipak naglašava da će policija i dalje u hitnim slučajevima izaći na teren, na primer ako se osumnjičeni još nalaze na mestu zločina, odnosno ukoliko je potrebna medicinska pomoć.

Aleks Viljanova, šerif u okrugu Los Anđeles, zapravo je sredinom marta obznanio da se moraju zatvoriti sve prodavnice koje se ne bave osnovnim snabdevanjem. Tada je zavladalo veliko uzbuđenje među vlasnicima oružja i onima koji ga nameravaju kupiti. Krajem marta se Viljanova ponovno javio te uputio građane na novu poruku američke vlade: uvoz, proizvodnja i prodaja oružja su sastavio deo osnovnog snabdevanja.

Od izbijanja epidemije su u SAD rafovi u prodavnicama nalik onima u drugim delovima sveta: toalet-papir se retko nalazi, testenina i pirinač takođe. Neizvesnost pak tera Amerikance da skladište i oružje i municiju.

Nova lica u trgovini oružja

"U poslednje vreme sam imao puno novih mušterija", kaže Džoš Lauri, vlasnik prodavnice oružja u Tigardu nadomak Portlanda. Asortiman se sastoji od puški i pištolja, municije i noževa, tu je i poseban kutak za lovce.

"Naše mušterije se brinu za ličnu bezbednost", naglašava Lauri. "Boje se da će policija imati previše drugog posla i osećaju se prisiljeno da stvari uzmu u svoje ruke." Kriza i na taj način otkriva koliko je nepoverenje u državu.

U Laurijevoj onlajn-prodavnici je većina oružja već rasprodata, poslednja objava na Fejsbuku je najava da će radno vreme biti skraćeno: "Ne stižemo u ovom ludilu da ispunimo sve zahteve kupaca, i sad se moramo pobrinuti da popunimo zalihe i obradimo zahteve."

Pod "zahtevi" misli se između ostalog na proveru potencijalnih kupaca u bazi podataka koja beleži prestupnike. FBI ovih dana registruje rekordan broj takvih provera. U februaru ove godine su prodavci oružja izvršili ukupno 2,8 miliona provera, dok je prošle godine mesečni prosek bio 2,36 miliona.

U SAD je u bližoj prošlosti bilo više događaja koji su bili povod za nagli porast potražnje za oružjem i municijom. Na primer izbor predsednika Baraka Obame. Ili protestni marševi u martu 2018. kada su demonstranti tražili restriktivne zakone o prodaji oružja. Uvek kada se priča o mogućoj zabrani prodaje oružja – potražnja skače u nebesa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: