Mašine za apokalipsu u borbi protiv korone: Ruski ABHO sistem orlan stigao u Srbiju (VIDEO)

NovostiOnline

04. 04. 2020. u 21:33

Na batajnički vojni aerodrom „Pukovnik - pilot Milenko Pavlović“ ruski avioni su dovezli specijalna sredstva koja se obično upotrebljavaju u uslovima kada je neprijatelj upotrebio oružje za masovno uništenje

Машине за апокалипсу у борби против короне: Руски АБХО систем орлан стигао у Србију (ВИДЕО)

Foto Tajnjug

Na batajnički vojni aerodrom „Pukovnik - pilot Milenko Pavlović“ ruski avioni su dovezli specijalna sredstva koja se obično upotrebljavaju u uslovima kada je neprijatelj upotrebio oružje za masovno uništenje (nuklearno, hemijsko ili biološko oružje), i gde konvencionalno naoružanje ne može mnogo da pomogne.


Reč je o univerzalnom višenamenskom sredstvu aerosolne dezinfekcije - KDA, koje neutrališe bio-patogene u unutrašnjosti zgrade, bolnice ili kasarne. Služi i za dezinfekciju spoljne sredine kada je u pitanju čišćenje vozila i sredstava individualne zaštite.


„Orlan“ je najsavremenija verzija ovog vozila. Namenjen je za efikasnu dezinfekciju različitih tipova vozila, zgrada i ostalih zatvorenih objekata, kao i sredstava individualne zaštite. Čitav kompleks se nalazi na šasiji kamiona KamAZ-53501. Sredstvo je u naoružanje uvedeno 2015. godine. Ono se sastoji od krana-manipulatora i hidraulične dizalice, navodi se u članku „Raša bijond“.


Njegov kapacitet dezinfekcije iznosi oko 90 kvadratnih metara prostora u jednoj minuti. Zahvaljujući svojim gabaritima „Orlan“ bez problema staje u vojno-transportni avion Il-76.


Na batajnički vojni aerodrom „Pukovnik - pilot Milenko Pavlović“ stigao je i jedan od najboljih kamiona u klasi transportne vojne tehnike: teretni kamioni KamAZ-63501.



Na KamAZ-63501 se može montirati višecevni lanser raketa kalibra 300mm (mod. 9A52-4 „Kama“). Ta vozila se od 2004. godine proizvode i isporučuju jedinicama ruske armije.


Primenjuju se i kao platforme za specijalna vozila u jedinicama ABHO, inžinjerijskim jedinicama. Napravljena je i specijalna modifikacija ovih kamiona za transport vučnih haubica MSTA-B kalibra 152mm.


U Srbiju su stigle i višenamenske autocisterne ARS-14KM. One se koriste za dezinfekciju spoljnih površina ( putnih komunikacija) i za dekontaminaciju vojne tehnike, transportnih sredstava i naoružanja, takođe i stvaranje neprozirne dimne zavese za zaštitu oklopno-mehanizovanih jedinica na frontu.




Specijalni intervetni tim ruskog Ministarstva odbrane na teritoriji Srbije stigao je veoma brzo zahvaljujući 11 vojno-tansportnih aviona Il-76MD - za manje od 24 časa. Njihova pomoć najpotrebnija je u epicentrima epidemije, tačnije u u Beogradu, Ćupriji, Valjevu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevacu i Kikindi. Komande (vojske Rusije i Srbije) se trenutno dogovaraju oko taktike upotrebe ovih snaga koje podrazumevaju mesto i vreme njihovog angažovanja.


rs.sputniknews.com


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Равногорац

04.04.2020. 23:02

Да Здравствуеть Матушка Россия! Свяатая РУС! и Вечное Братолюбие Русских и Сербов! СпасиБог!

Aleksandar

05.04.2020. 13:20

Gde su oni sto kazu "Gde je pomoc Rusa" pa "Putin izradio Srbiju" pa ovo pa ono...Pa sad ja da pitam.Gde je Amerika da vam pogonem?Lepo je sto pojedinci dobijaju finaskisku pomoc is Amerike,samo sad cuvajte tu lovi,izgleda da je dolar malo u problemu...I na kraju pitanje,hocete da prihvatimo pomoc od rusa?Pozdrav za Nenada Canka iz Sremske Mitrovice