OPEK: Učešće SAD u smanjenju proizvodnje važno za postizanje sporazuma

Organizacija zemalja izvoznica nafte i Rusija odložile su za 9. april sastanak o smanjenju proizvodnje koji je bio predviđen za ponedeljak, javlja Rojters.

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 04.04.2020.

20:01

OPEK: Učešće SAD u smanjenju proizvodnje važno za postizanje sporazuma
Foto: Epa/LISI NIESNER

Kako podseća agencija, zaoštrile su se razmirice između Moskve i Saudijske Arabije oko krivice za pad cena sirove nafte.

Do odlaganja video konferencije došlo pošto je američki predsednik Donald Tramp izvršio pritisak nad Saudijskom Arabijom predvođeni OPEK i njegove saveznike - grupu proizvođača nafte poznatu pod zajedničkim nazivom OPEK+ - da hitno stabilizuju svetska tržišta nafte.

Kako podseća Rojters, svetske cene nafte 30. marta pale su na najniži nivo u poslednjih 18 godina usled pada potražnje prouzrokovanog merama blokade širom sveta zbog sprečavanja širenje korona virusa, ali i usled toga što OPEK i drugi proizvođači predvođeni Rusijom nisu produžili sporazum o smanjenju proizvodnje nafte, koji je istekao 31. marta.

OPEK+ sada radi na postizanju sporazuma o redukovanju proizvodnje za oko 10 odsto svetske ponude tog energenta, što je količina koja iznosi deset miliona barela dnevno, a to će, kako očekuju zemlje članice, biti odraz dosad neviđenih globalnih nastojanja u koje treba da budu uključene i SAD.

Međutim, Vašington se još nije obavezao na to, a predsednik Rusije Vladimir Putin za pad cena je optužio Saudijsku Arabiju, da bi potom usledio čvrst odgovor Rijada.

"Ruski ministar energetike bio je prvi koji je izjavio za medije da su sve zemlje učesnice oslobođene svojih obaveza počev od 1. aprila, što je dovelo do odluke tih zemalja da podignu proizvodnju“, rekao je danas saudijski ministar energetike, princ Abdulaziz bin Salman, prenosi Rojters.

Tokom jučerašnje video konferencije sa zvaničnicima ruske vlade i čelnicima najvećih proizvođača nafte u Rusiji, Putin je rekao da je prvi razlog za pad cena smanjenje potražnje usled pandemije korona virusa.

"Drugi razlog koji stoji iza pada cena je povlačenje naših partnera iz Saudijske Arabije iz sporazuma OPEK+, rast njihove proizvodnje, kao i informacija koja se pojavila u isto vreme o spremnosti naših partnera da čak ponude popust na naftu“, rekao je Putin.

Međutim, izvori u OPEK-u kasnije su istakli da tenzije između Rusije i Saudijske Arabije nisu previsoke i da je atmosfera i dalje pozitivna, iako i dalje nema nacrta sporazuma ili detalja kao što je referentni nivo u odnosu na koji treba da se primenjuje smanjenje proizvodnje.

"Prvi problem je to da moramo da smanjimo trenutni nivo proizvodnje, a ne da se vratimo na nivo od pre krize, a drugi problem su Amerikanci - i oni moraju da odigraju određenu ulogu“, rekao je jedan od izvora u OPEK-u.

SAD nisu članica grupe OPEK+, a ideja da Vašington smanji američku proizvodnju nafte dugo je smatrana nemogućom, delom i zbog tamošnjih antimonopolskih propisa.

Međutim, veliki pad cena naveo je regulatorna tela u državi Teksas, centru američke naftne industrije, da, prvi put za gotovo 50 godina, razmotre regulisanje proizvodnje.

I pored toga, tokom jučerašnjeg telefonskog razgovora sa glavnim akterima naftne industrije SAD, ministar energetike Dan Brulet nije pomenuo mogućnost smanjenja proizvodnje, navodi Rojters, pozivajući se na reči neimenovanog izvora koji je čuo razgovor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: