Mikstejp za karantin: Plejlistu za izolaciju pravi bend Šajzerbiterlemon 1Foto: Ana Žeželj

U cilju suzbijanja širenja dosade nastale usled izbijanja pandemije korona virusa Danas uvodi „Mikstejp za karantin“, pa tako, dok doktori zarad očuvanja zdravlja stanovništva savetuju ostajanje kod kuće, muzičari radi očuvanja dobrog ukusa preporučuju „mjuzu“ za kućnu izolaciju.

– Od naših stvari predlažem „Opet on“ jer sad naravno dobija još jednu dodatnu dimenziju, a još smo i objavili svežu lajv verziju sa našeg beogradskog koncerta u Domu omladine, pa eto još jednog povoda da se baš ta pesma izdvoji –  kaže Jovan Sibinović, pevač i gitarista benda Šajzerbiterlemon, upitan da preporuči neku njihovu pesmu za publiku u izolaciji.

Njegova sledeća preporuka za slušanje „kod kuće“ je album La Strada (1987) od istoimenog benda.

– Ovaj novotalasni dragulj od albuma mi je baš „legao“ u izolaciji, pogotovo Tišmini tekstovi. Posebno obratiti pažnju na stvar „Došla su tako neka vremena“ koja je nekako potpuno odgovarajuća za situaciju u kojoj se nalazimo, ali na bizarno prelep način – ukazije Sibinović.

„Teško je naći luđu karantinsku pesmu od ove psihotične himne u kojoj frontmen Viagra Boys-a vrlo slikovito objašnjava kako ga određeni delovi tostera asociraju na strahote Prvog svetskog rata. Obavezno obratiti pažnju na čitav tekst dok se sluša ova stvar, naglašava Sibinović.

Sledeća preporuka je, prema njegovim rečima: „Monkeys-i dok još nisu sazreli i počeli da smaraju“.

– Sa svojih 21 godinu izlaze na najveću binu u Britaniji i postaju najveći bend 21. veka. Do sad nisam uspeo da se ne najježim gledajući ovaj lajv i još više mi nedostaju svirke dok ga slušam – kaže Sibinović.

https://www.youtube.com/watch?v=OvNkaFHSAXY

„Otkrovenje iz Mostara u najavi, verujem da će se tek pročuti za ovu ekipu u Srbiji, imaju za sad samo tri objavljene pesme. U karantinu se budim uz ovaj disko-pank benger“, ukazuje on najavljujući sledeću stvar:

A povodom sledećeg albuma koji preporučuje, Sibinović objašnjava: „Baš kul bend koji sam otkrio upravo tokom karantina. Već sam tri puta preslušao ovaj jednočasovni album u prethodne dve nedelje što mislim da dovoljno govori“.

Mikstejp za karantin: Plejlistu za izolaciju pravi bend Šajzerbiterlemon 2
Foto: Milica Cvetković

Na pitanje kako „ubija vreme tokom „karantina“, Sibinović kaže da gleda serije „La casa de papel“, „Sharp objects“, neku bizarnu tursku seriju „Sahsiyet“, čita „Moju borbu“ od Knausgora i skoro svaki dan piše neku novu pesmu.

– Napisaću ko zna koliko pesama / tekstova u karantinu pa računam da će među njima biti bar dve-tri stvari uz koje ćemo zajedno skakati na svirkama – poručuje Jovan Sibinović.

Ana Đurović, bubnjarka benda Šajzerbiterlemon za njihovu stvar za slušanje, koju preporučuje, izdvaja pesmu “Metak”.

– Moja omiljena naša pesma još od kad smo krenuli da je pravimo. Preporuka je jer mi nedostaje da je sviramo uživo, a takođe i dok čekamo da izađe spot koji smo nedavno snimili za nju –  konstatuje Đurović.

https://www.youtube.com/watch?v=vqj0L4lLA2g

Mikstejp za karantin: Plejlistu za izolaciju pravi bend Šajzerbiterlemon 3
Foto: Nikola Stojanović

Njena sledeća preporuka je bend i album: Le Tigre – Le Tigre (1999)

– Drugi bend pevačice Bikini Kill-a, sad sam krenula da ih slušam baš intenzivno i samo se pitam zašto nisam ranije počela – zaključuje Đurović.

„Ovaj album je najveće oduševljenje“, ukazuje Đurović na sledeću preporuku:

A potom sledi: X Ray Spex – Germfree Adolescents (1978), uz komentar: „Jedan od najdražih bendova svih vremena i najdraži album svih vremena“.

– Kupilo me na prvo slušanje, a mislim da ovaj bend zaslužuje mnogo više pažnje – ističe Đurović povodom njene naredne preporuke: The Chats – Get This In Ya (2017)

Mikstejp za karantin: Plejlistu za izolaciju pravi bend Šajzerbiterlemon 4
Foto: Mikica Andrejić

„Mislim da je ovo standardni odgovor, gledam filmove i serije, čitam, slušam muziku, pričam sa ljudima preko skajpa i video kola na mesindžeru i možda preterano igram pikčneri, ali mi dosta dobro ide“, tako Ana Đurović odgovara na pitanje: kako provodi vreme u kućnoj izolaciji.

– Predlažem „Debele žene“ zato što svi sad jedu i piju, žene će da se ugoje i posle će da kukaju nama zato što imaju višak kilograma – tako Mario Marković, basista benda Šajzerbiterlemon objašnjava njegov odabir pesme, za kućnu izolaciju.

Prema njegovim rečima, dani u izolaciji izgledaju mu ovako: „Popijem 700 kafa, pogledam 700 filmova, uradim 7.000 sklekova, čukam bitove i pripremam hitove“.

Marković nije hteo da obrazlaže plejlistu rekao je samo – „svima je jasno“.

Cya- bolje vreme

Bad copy – Kafa

https://www.youtube.com/watch?v=YQ5G2jrmCuU

Napoleon – Dobro došli

Guns N Roses – Welcome To the Jungle

https://www.youtube.com/watch?v=1bDD914rahc

Mimi Mercedez – MMM

Pocket Boys – Talas (Ft. LON & DAKI MVG)

Viking krew – Biće tuča

NWA – Fuk da police

Juice – tako je kako je

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari