04. april  2020. 16.16  | Izvor: Tanjug

Stiže još opreme za pokretnu bolnicu u Republici Srpskoj

BANJALUKA -

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić najavio je da će danas avionom stići još jedan deo opreme za pokretnu bolnicu, kao i dva kamiona sa konstrukcijom.

"Očekujemo još jedan avion sredinom aprila, pa ćemo tada kompletirati bolnicu", rekao je Šeranić novinarima u Banjaluci.

On je napomenuo da ima više lokacija na kojima je planirana montaža pokretne bolnice koju je nabavila Vlada RS, a čije se kompletiranje očekuje polovinom aprila, prenosi RTRS.

"Imamo dve ili tri lokacije i montiraćemo je zavisno od potrebe. Lokacije u Banjaluci su poznate. Pratimo epidemiju, pa ćemo videti kako ćemo u tom smeru postupati", rekao je Šeranić.

On je naglasio da Srpska, za sada, ima dovoljno kapaciteta za lečenje pacijenata od korona virusa u Banjaluci.

Šeranić je, nakon posete Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog klinickog centra Republike Srpske, rekao da je zadovoljan stanjem i načinom rada, ocenivši da se poštuju principi i mere lične zaštite.

"Disciplina i odgovornost zdravstvenih radnika, ali i stanovništva je najbolji odgovor na pojavu i širenje epidemije", naveo je Šeranić dodajući da su pacijenti, s kojima je razgovarao, pohvalili rad zdravstvenih radnika.

On je naglasio da je u RS linearan ili postepeni rast epidemije i zaraženih, a ne eksponencijalni, što se smatra pozitivnim.

"To je dokaz da epidemiju držimo pod kontrolom i nemamo opterećenost zdravstvenog sistema. Broj pacijenata koji dolaze u naše zdravstvene ustanove nije veliki, što je i bio cilj naših aktivnosti i mera usmerenih prema zajednici", rekao je Šeranić.

Kada je reč o nedostatku lekova i mediciskih sredstava, Šeranić je rekao da je problem što je Evropa zaustavila isporuke pomenute robe, uprkos tome što je realizovana njena kupovina.

"Počeli smo određene pregovore sa kolegama iz EU da nam dopuste isporuke koje smo već platili da ne bismo dolazili u bilo kakve nedostatke", naveo je Šeranić.

Šeranić je zajedno sa generalnim direktorom UKC Rpublike Srspke Vladom Đajićem i zamenikom generalnog direktora Nenadom Stevandićem posetio pacijente obolele od novog virusa korona.

Na aerodrom u Mahovljanima kod Banjaluke sinoć je sleteo prvi avion iz Nemačke sa opremom za mobilnu bolnicu koju je nabavila Republika Srpska u okviru borbe protiv korona virusa.

Avion je dočekao srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, a opremu su preuzeli predsednik Vlade RS Radovan Višković i ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, javlja RTRS.

 

Tagovi
Srodne vesti