Najnovije vesti
Vesti Svet
UN: Blokirana ruska rezolucija o korona virusu

UN: Blokirana ruska rezolucija o korona virusu

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Ukrajina i Gruzija blokirale su rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacije koju je predložila Rusija u kojoj se poziva na ukidanje jednostranih sankcija zemljama koje se bore sa pandemijom korona virusa, saopstila je stalna misija Rusije pri UN.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Aleksandar Vučić, UN, Ujedinjene nacije Foto: D. Goll / Promo
Aleksandar Vučić, UN, Ujedinjene nacije

Kako se navodi, nacrtom rezolucije bilo je predloženo zaustavljanje trgovinskih ratova i ukidanje jednostranih sankcija uvedenih bez mandata Saveta bezbednsti UN, kao i pružanje pomoći najranjivijim državama, posebno zemljama u razvoju.

Pročitajte još

U tekstu je bila predviđena vodeća uloga Svetske zdravstvene organizacije i saradnja država kako bi se razvili metodi za zaustavljanje širenja i obezbeđivanje terapije za Kovid-19, prenosi Tas s.

Generalna skupština UN jednoglasno je usvojila rezoluciju u kojoj se konstatuju "efekti bez presedana" koje je izazvala pandemija korona virusa, uz apel da se intenzivira međunarodna saradnja s ciljem da se "ograniči, ublaži i savlada kovid-19".

U rezoluciji se poziva generalni sekretar UN Antonio Gutereš da preuzme vođstvo u mobilizaciji i koordinaciji globalnog odgovora na pandemiju korona virusa i neutralisanje štetnih društvenih, ekonomskih i finansijskih efekata koje trpe sve zemlje sveta.