U Pragu sklonjen spomenik Konjevu 1Prag Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Spomenik ruskom maršalu Ivanu Konjevu juče je uklonjen sa trga u Pragu.

„Nije imao ogrtač. Pravila se odnose na sve. Napolju se može samo sa velom ili drugim pokrivačem usta i nosa“, prokomentarisao je gradonačelnik opštine Prag 6 svoju odluku.

Njegov portparol je objasnio da će se spomenik privremeno preseliti u prostor kompanije za čuvanje umetničkih predmeta, a zatim će biti prebačen u Muzej sećanja na 20. vek.

Prošle godine, kada je obeležena godišnjica invazije Varšavskog pakta na Čehoslovačku, na spomenik je prosuta crvena boja. Tada je ruska ambasada taj događaj okarakterisala kao varvarski čin i uvredu sećanja na vojnike Crvene armije koji su stradali u oslobođenju Čehoslovačke.

Potom je opština prekrila spomenik, uz obrazloženje da je to mera njegove zaštite.

U međuvremenu je održano više demonstracija ispred spomenika. U polemiku se uključio i bivši ruski ministar kulture Vladimir Medinski koji je uporedio gradonačelnika Praga 6 sa nekadašnjim liderom regionalnog ogranka NSDAP. Portparol predsednika Češke opisao je tada uklanjanje spomenika kao negiranje istorije.

Spomenik podseća na jednog od oslobodilaca Čehoslovačke, ali i na čoveka koji je upravljao krvavim suzbijanjem mađarskog ustanka 1956. godine i učestvovao u sovjetskoj okupaciji Čehoslovačke 1968.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari