Nemačka radi na aplikaciji za praćenje virusa korona

Nemačka radi na razvoju aplikacije za mobilne telefone koja bi pratila širenje koronavirusa a za njenu upotrebu založila se i nemačka kancelarka Angela Merkel.

"Spremna sam i sama da koristim ovu aplikaciju i eventualno time pomognem drugima”, rekla je Merkelova navodeći da bi korišćenje aplikacije bilo dobrovoljno. Testiranje sada vrši vojska u jednoj kasarni u Berlinu.

Aplikacija bi funkcionisala, na Bluetooth tehnici tako što bi dva mobilna telefona koja se nađu u blizini razmenjivala podatke.

"Svaki kontakt koji prelazi kritični razmak i traje duže od nekoliko minuta čuvao bi se 20 dana", objasnio je Tomas Vigand, direktor Instituta Frauenhofer koji je napravio ovu aplikaciju i testira je uz pomoć epidemiologa.

Aplikacija funkcioniše tako što se kod osobe zaražene koronavirusom u dogovoru sa bolnicom, u telefon upiše podatak o zarazi. Informacija bi zatim bila poslata svim korisnicima aplikacije koji su se u poslednjih 20 dana nalazili u blizini zaraženog, koji bi zatim mogli da budu testirani. Nije planirano da se njom prenose lični podaci zaraženog, već samo informacije o zarazi.

Prvobitna ideja ministra zdravlja Jensa Špana iz Hrišćaneske demokratske unije (CDU) bila je i da aplikacija šalje lične podatke ali je odbačena posle kritike opozicije i koalicionih partnera. Prema ispitivanju agencija javnog mnenja instalaciju ove aplikacije podržava polovina ispitanih.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet