Svijet

Trudo: Blokade se mogu osvetiti

Trudo: Blokade se mogu osvetiti
Foto: Tanjug/AP | Trudo: Blokade se mogu osvetiti

OTAVA - Kanadski premijer Džastin Trudo izjavio je da je moguće da će se Americi osvetiti blokada izvoza ventilatora kompanije "3M" u Kanadu i Južnu Ameriku.

Američki predsjednik Donald Tramp upotrebio je juče Zakon o odbrambenoj proizvodnji kojom je kompaniju "3M" primorao da proizvodi samo za potrebe SAD.

Tokom dnevne konferencije za novinare Trudo je ukazao da više hiljada medicinskih sestara iz Kanade prelazi granicu i odlazi svakodnevno na posao u Detroit.

"To su stvari na koje se Amerikanci oslanjaju i bilo bi greška stvarati blokade ili smanjivati količinu prekogranične trgovine ključnom robom i uslugama, uključujući medicinsku opremu. To je ono što želimo vrlo jasno da poručimo američkoj administraciji", naglasio je Trudo.

Kompanija "3M" saopštila je danas da će pojačati proizvodnju ventilatora i da će uvesti dodatne količine maske u SAD, ali upozorava da bi blokada izvoza mogla da izazove odmazdu drugih država što bi dovelo do smanjenja količine dostupne opreme.

U Kanadi je do sad registrovano skoro 12.000 slučajeva virusa korona i broj umrlih danas je povećan za skoro 20 odsto u odnosu na juče.

Kanadska Agencija za javno zdravlje saopštila je danas da je broj preminulih povećan na 152 u odnosu na jučerašnjih 127.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije