Primeri na koje načine se brzo širi koronavirus

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je analizu prenosa kovida 19 u Singapuru, koja ukazuje koliko je ovaj virus opasan i kako se lako širi.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 03.04.2020.

12:25

Primeri na koje načine se brzo širi koronavirus
Foto:depositphotos/Cebas1

Za one kojima se ne čita ovaj dokument, redovni profesor biohemije i molekularne biologije sa zagrebačkog Prehrambeno-biohemijskog fakulteta Gordan Lauc podelio ga je na svom profilu na Fejsbuku i izdvojio nekoliko zanimljivih primera, piše Sputnjik.

''Pacijent A5 je zaražen tako što je sedeo na istom mestu u crkvi na kom su prethodno sedeli pacijenti A1 i A2, koji u to vreme još nisu imali nikakve simptome“, jedan je od primera izdvojenih iz pomenutog dokumenta. Takođe, spominje se i primer kada je osoba bez ikakvih simptoma na probi hora zarazila 40-60 ljudi.

''Ovaj SARS-Kov-2 je jako zarazan jer se umnožava u grlu i nosu i pre pojave bilo kakvih simptoma. Nosite maske i kada nemate simptome (bilo kakve maske, maramu, šal oko nosa i usta i slično - maska ne štiti vas, već s njom štitite ljude oko sebe, jer možda širite virus a da to i ne znate) i perite ruke. Sapun i voda su OK, nema potreba za silnim alkoholom ili agresivnim sredstvima koja će vam oštetiti kožu“, poručuje profesor Lauc.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: