Prva smrt od koronavirusa u italijanskom zatvoru

Preminuo je i prvi zatvorenik u Italiji od infekcije koronavirusom, a reč je o 77-godišnjem zatvoreniku koji je izdržavao kaznu kao član mafije.

Izvor: B92

Petak, 03.04.2020.

13:20

Prva smrt od koronavirusa u italijanskom zatvoru
Ilustracija: Getty images/ Emanuele Cremaschi/ stringer

Zatvorska populacija u Italiji ima više od 60 000. ljudi, a volonteri upozoravaju da je epidemija u Italiji dostigla vrhunac i da bi u zatvorima mogla biti u punom razvoju i usponu.

Upozoravaju da zatvori mogu postati visoko rizični i za operatere, jer je preko 120 policajaca već pozitivno na koronavirus, dvojica su umrla, a zaraženih i preminulih ima među zatvorskim lekarima i zatvorskim medicinskim sestrama. Vlada mora odmah delovati.

“Prva žrtva - zatvorenik koji je umro od kovida 19 potvrđuje našu zabrinutosti zbog mogucih tragičnih posledica zaraze u zatvorima. Više ne možemo gubiti vreme", piše u saopštenju udruženja “Antigona”, koje od vlade traži da brzo deluje.

Najmanje 10.000 drugih zatvorenika mora biti poslato u kućni pritvor, uključujući one koji imaju kraću kaznu i one koji pate od patologija ili su stariji, za koje bi zaraza mogla biti kobna, predlažu iz “Antigone”

U apelima se traži od predsednika Matarele i premijera Kontea da „pažljivo paze na rizik od pandemije koja će se proširiti na zatvore, što bi imalo katastrofalne posledice ne samo za zatvorenike i zatvorske radnike nego i za celu zajednicu“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: