Rumunija bi još jednu nuklearku

Rumunski premijer je izjavio da vlasti te zemlje nameravaju da izgrade još jednu nuklearnu elektranu u toj zemlji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.10.2007.

17:41

Default images

Kalin Popesku-Taričanu je, na svečanosti povodom puštanja u rad drugog reaktora nuklearne elektrane "Černavode", naveo da je od ministra privrede i finansija Varužana Vosganijana zatražio da pronađe lokaciju na kojoj bi mogla da bude izgrađena nova nuklearka, budući da je Rumuniji potrebno da dalje razvija kapacitete za proizvodnju električne energije, prenela je agencija Rompres.

Pored toga, premijer je naveo da su 32 potencijalna investitora već preuzela dokumente za podnošenje ponuda za izgradnju trećeg i četvrtog reaktora nuklearke "Černavode", pri čemu rok za taj stadijum projekta ističe 10. oktobra, a krajnji rok za podnošenje ponuda je 25. oktobar.

Taričanu je objasnio da će "Černavode" iz tehničkih razloga imati četiri, a ne pet reaktora kako je ranije bilo predviđeno.

Izgradnju dva nova reaktora, što će zahtevati ulaganja od oko 2,2 milijarde evra, realizovaće državne vlasti ili će taj zadatak biti poveren javno-privatnom partnerstvu, naveo je premijer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: