"Azilante ne u užu Srbiju"

UNHCR smatra da azilante sa Kosova ne treba vraćati u centralnu Srbiju ako za to nema jakih razloga.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.10.2007.

12:12

Default images

Od januara 2008. treba da stupi na snagu sporazum Srbije i EU o readmisiji, odnosno vraćanju državljana Srbije koji nelegalno borave u zemljama EU, ali su se tu javili brojni problemi. Šef regionalne Kancelarije Ujedinjenih nacija za izbeglice Lenard Kocalainen kaže, povodom bojazni da će Srbiju zapljusnuti veliki broj azilanata, da nema potrebe preterivati s brojevima i da ne treba očekivati dramatičan broj povratnika.

On kaže da je stav UNHCR-a da evropske zemlje, pre svega Rome, ali i druge ljude sa Kosova, ne vraćaju na područja centralne Srbije, osim ako za to ne postoje jaki razlozi, zbog kojih ne smeju da se vrate u ranija prebivališta.

Kocalainen je ukazao na to da će povratnici koji se vraćaju po osnovu ugovora o readmisiji biti pod brigom Vlade Srbije. "Kancelarija za ljudska i manjinska prava i Ministarstvo rada i socijalne politike već su napravili dogovor čiji je cilj koordinisanje aktivnosti na zbrinjavanju tih ljudi, u čemu će pomoći i međunarodne organizacije", objasnio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: