Capital.ba

Stevandić: Centralna banka BiH služi samo MMF-u

03.04.2020. / 10:26

BANJALUKA – Predsjednik Tima za praćenje sprovođenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije u Srpskoj Nenad Stevandić ocijenio je da Centralna banka BiH i dalje spremna da umjesto potrebama svoga naroda, služi samo Međunarodnom monetarnom fondu /MMF/, te da ignoriše savjete i poruke legitimno izabranih narodnih predstavnika, ali i samog naroda na rubu očaja, iako je važniji vlastiti opstanak od bilo čijih malih pojedinačnih ili velikih interesa međunarodnih bordova kapitala.

On je naglasio da je Centralna banka BiH javno saopštila da ima 2,8 milijardi KM viška novca iznad obavezne rezerve, izvan i iznad 2,7 milijardi KM koje su, takođe, na računu Centralne banke BiH i predstavljaju obaveznu rezervu.

“Privreda u BiH grca u problemima, a bankrot se nameće mnogim preduzećima i malim i samostalnim privrednicima kao jedina opcija. Radnici masovno ostaju bez posla, a broj gladnih se povećava na dnevnoj osnovi”, naveo je Stevandić u otvorenom pismu Centralnoj banci BiH.

On je podsjetio da će Srbija, koja ima oko 13,5 milijardi evra deviznih rezervi, svakom punoljetnom stanovniku uplatiti 100 evra ili više od 500 miliona evra.

“Za socijalna davanja Srbija će dati još 700 miliona evra za stanovništvo i oko milijardu evra za hitna postupanja oko medicinskog i svakog drugog snabdijevanja i zbrinjavanja. I još pravi paket od pet milijardi evra za privredu radi očuvanja radnih mjesta i proizvodnje. Dakle, to je 7,2 milijarde evra koje Srbija aktivira i još pored toga pomaže ostale, pogotovu nas. I to je više od pola njihovih deviznih rezervi”, naveo je Stevandić.

On je istakao da, s druge strane, predstavnici Centralne banke BiH “parazitiraju već 20 godina”.

“Time ste se upisali na listu mogućih saučesnika za svako zlo koje eskalira i za sve smrti od virusa korona ili njenih posljedica jer u borbi svih institucija i građana Srpske, Federacije BiH /FBiH/ i Brčko distrikta, dakle svih u BiH, vi očigledno ne učestvujete”, poruči je Stevendić.

Prema njegovim riječima, “gornji dom američkog Kongresa je odobrio pomoć – čitaj štampanje 2.000 milijardi dolara, a EU preko svoje Centralne banke 750 milijardi evra”.

“Vama je, gospodo, izgleda pokriće to što vam MMF ne da saglasnost, iako ta saglasnost suštinski nije potrebna, da rasporedite višak, ponavljam višak od 2,8 milijardi KM koji vam je slobodan na računu i tako spasite, dok još ima vremena i mogućnosti, vlastiti narod i privredu”, naglasio je Stevandić.

On je naveo da predstavnici MMF-a, koje u Centralnoj banci BiH za razliku od svoga naroda i institucija uvažavaju, ističu da “ukoliko se kompromituje aranžman valutnog odbora, MMF neće pružiti finansijsku pomoć BiH u okviru instrumenta za brzo finansiranje”, što je u ime MMF-a izjavio rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Endrju DŽuel.

On je dodao da je DŽuel naveo i da se razmatra da u drugoj polovini aprila ponude aranžman od 165 miliona evra da “pomognu vlastima da povećaju potrošnju za zdravstvo i finansiraju mjere za stabilizaciju ekonomije”.

“Dakle, da budemo kristalno jasni. MMF nam bez pravne mogućnosti da blokira, prijeti i ucjenjuje nas da ne smijemo upotrijebiti višak svojih 2,8 milijardi KM da spasavamo zdravlje i privredu, znači fizički i ekonomski opstanak naroda, ali će razmotriti da nam da kredit od 325 miliona KM. Ovo je, nažalost, tačno i apsurdno. I potpuno drugačije nego u Americi i EU kojoj težimo, a koja je prethodnih mjeseci pokazala sav paradoks u odnosu na proklamovane vrijednosti koje su nam i bile podsticaj za evropski put”, naglasio je Stevandić.

Prema riječima Stevandića, u Republici Srpskoj, FBiH, svim kantonima i Brčko distriktu do sada se uspjelo sa obuzdavanjem pandemije virusa korona gotovo isključivo zbog vlastite sposobnosti da se svi mobilišu na bazi solidarnosti, humanizma i organizovanosti institucija i svakog građanina.

“I takvi od EU institucija tretirani, na početku pandemije, kao građani drugog reda smo uspjeli da držimo pandemiju na najmanjem mogućem procentu širenja u odnosu na okolne zemlje i region, a bogami i najbogatije zemlje svijeta. To će po prestanku ovog zla, nažalost, plaćati naši građani i privreda, podnoseći teške i nesagledive posljedice”, istakao je Stevandić.

On je naglasio da je jasno da se BiH nude mrvice za puko preživljavanje da bi ovdje doživjeli potpuni ekonomski slom i bili lak plijen za buduće porobljavanje i preuzimanje svih ovdašnjih prirodnih bogatstava, resursa i privrednih subjekata.

“Prinuđen sam da se na ovaj način obratim vama i javnosti, ali i da na temelju svega navedenog pozovem sve poslanike, članove Savjeta ministara, Vlade Republike Srpske i Vlade FBiH da što prije u zakonodavnoj proceduri učinimo potrebne korake da bi raspolagali i usmjeravali vlastita sredstva u interesu spasavanja svoga naroda, njegove privrede i resursa”, naglasio je Stevandić.

On je istakao važniji je vlastiti opstanak od bilo čijih malih pojedinačnih ili velikih interesa međunarodnih bordova kapitala, uprkos nastojanju MMF-a i njegovih izvršioca da se treba ponašati upravo obrnuto. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Stevandić: Centralna banka BiH služi samo MMF-u

    1. Leo

      Bucko bucko. Ko te ne zna skupo bi te platio. Od hapšenja laktaškog vožda pri bjekstvu iz RS na granici, do glavnog voždovog čuvara vatre. Sjedi 1 i nemoj se više javljati da se ne nastaviš blamirati.

    2. Kapetan

      Nije mi jasno da niko iz akademske zajednice ne moze objasniti ovakvim zahtjvima da su ovo sredstva koje banke drze kod CB, kojima mogu raspolagati u svaka doba. Ovaj novac ne moze CB posudjivat ili davati drugima. Postoje drugi nacini kako CB moze , ali ne ovako, za sve treba izmjena zakona i konsenzus

      • komentator

        Pa ne treba valjda za ovakve banalne stvari “akademska zajednica”. Ko god je pročitao nešto o tome, a očito da doktor nije, zna da su to pare koje su deponovale banke, a prije toga su ih na čuvanje preuzele od gradjana, privrede i javnog sektora (i moraju im ga vratiti!). Štaviše, rizik koje su banke spremne preuzeti (plasirajući sredstva putem kredita), je već godinama mnogo manji od iznosa raspoloživih sredstava, tako da se i potpunim ukidanjem obezne rezerve ne bi ništa postiglo! To je pianje Mile povlačio i prilikom prošle krize (2008) pa je ovo izgleda samo da se prikaže kako naši “dobri” hoće da nam pomognu, a “njihovi” ne daju.

    3. General

      Stevandic rasirio guzove. Samo mu jos ga treba uvalit pa enk uzme sta hoce al ga je zasluzio da mu neko razvali supcinu.

    4. Crveni kombi i SOS

      Fujjjjjjjjjjjj. Sto bi rekao nas narod: nije vazno sta se kaze, vec ko kaze.
      PS. Je li istina da je Karanovac propjevao u Sarajevu?
      Danko

    5. Direkt

      Hajde prvi put nakon nekoliko godina da se složim sa njim.

    6. Milos

      Jadni mi i nasa ekonomija i drzava kada je doslo do toga da nam doktori drze predavanje o ekonomiji. Pa doktore dragi uredi i saniraj gubitke u UKC Banja Luka prvo, pa onda preuzmi drzanje lekcija o globalnoj ekonomiji i Centralnoj banci

      • Mićo

        Slažem se.
        U njegovoj partiji je najveći broj papaka i oportunista.
        Doktore, drži se medicine.
        Da nije uveden Karensi bord, kakvi ste vi političari, puno ranije bi sve bilo rastureno a mi prodani i u bijelo roblje.
        Pokazali ste da nemate pojma o vođenju države, a sad bi kreirali monetarnu politiku.
        Što se nije oglasio arhi-lopov Špirić?
        To je njegov predmet koji godinama diktira iz svog rokovnika.
        Kad stigne od silnih funkcija.

    7. Antonio banderaš

      A ti Stevvandicu se sluzis samo svojim licnim interesima (novac) i svom sefu kojem je novac vazniji i od tebe i od RS. Zato ne vidim razliku izmedju tebe i CBBiH, radite samo za novac i svoje sefove i drustvo od vas nema nikakve koristi vec samo stetu..

      Prinudjen si samo da slusas svog baju i plasiras informacije u eter koje ti se serviraju a te svoje informacije mozes svojim vjernim biracima pod satorom saopstiti i pustiti narod da se sada kad je najbotrebnije dusevno odmori od takvih kao sto si TI.