Vesti

0

Solidarnost kao nova misija NATO

Autor: KP

Izvor: Beta

Solidarnost kao nova misija NATO

Iako ekonomski uticaj pandemije dovodi u pitanje budući budžet NATO, ministri spoljnih poslova su se fokusirali na odgovor Saveza na COVID-19, javio je francuski radio RFI naglasivši da su savezničke snage pomogle u isporukama medicinske pomoću ugroženim članicama, postavljanju terenskih bolnica, prevozu pacijenata, dezinfekciji javnih prostora i osiguravanju graničnih prelaza.

Najnovija 30. članica, Severna Makedonija koja je to postala 27. marta, uspostavila je NATO komandni sistem naredne generacije (NICS) kojim će se Savez lakše prilagoditi izazovima pandemije. Takvi će primeri, naglašava francuski radio, pomoći da se umanje nedavne podele zbog pretnji SAD da će se povući iz NATO, napetosti s Turskom i komentara francuskog predsednika Emanuela Makrona da je "mozak NATO mrtav".

Širenje virusa prisililo je NATO da otkaže neke vojne vežbe, čak i dok Rusija "pokazuje vojne mišiće blizu njegovih granica", naveo je RFI, dodajući da je uprkos pandemiji, Severnoatlantski savez obećao da će po svaku cenu ispuniti svoju osnovnu misiju odbrane. "Pretnje i izazovi s kojima smo suočeni ne nestaju zbog krize sa COVID-19", rekao je generalni sekretar Jens Stoltenberg.

Ekonomski šok izazvan pandemijom veroVatno će ugroziti ciljeve američkog predsednika Donalda Trampa da članice izdvajaju dva odsto BDP-a na odbranu, ocenio je Rojters.

Očekivana duboka recesija smanjiće mnoge svetske ekonomije, što znači, kako tvrde stručnjaci, da će se troškovi za odbranu povećavati proporcionalno smanjenju BDP-a. Rojters ukazuje i da u Savezu priznaju da se ne može očekivati da Italija i Španija, dve članice najteže pogođene pandemijom, ispune cilj od dva odsto.

Tramp je od 2017. pojačao optužbe da saveznici u NATO ne troše dovoljno na odbranu, rekavši kako neki duguju "ogromne sume novca", a nedavno je saveznike s niskom potrošnjom nazvao "delinkventima".

Uoči sastanka ministara spoljnih poslova NATO, generalni sekretar Saveza pozvao je članice da ulože koordinisan napor u borbi protiv "zajedničkog nevidljivog neprijatelja" u zdravstvenoj krizi koja pogađa sve zemlje i da pomognu jedne drugima, ističe američki televizijski kanal CNBC.

"Vrlo često, kada se suočimo sa krizom, to je kriza koja pogađđa samo jednu ili dve zemlje ili ograničen broj nacija, i tada ostale nacije mogu pružiti podršku", rekao je. "Nacije su sada fokusirane i na svoje vlastite potrebe, jer ovo je kriza koja pogađa sve nas", rekao je Stoltenberg dodajući da je dosad samo nekoliko zemalja imalo kapacitet da pruži pomoć drugima.

Glavni zadatak Severnoatlantskog saveza je da osigura da terorističke organizacije i drugi protivnici ne iskoriste pandemiju, ali i da pruži podršku civilnim naporima u borbi protiv širenja bolesti, naglasio je generalni sekretar NATO.

Iako NATO ne poseduje zalihe respiratora i druge medicinske opreme koju njene članice traže od sveta, Savez može pomoći u pronalaženju donatora, logistici i prelasku granica, ocenjuje Fajnenšel tajms.

Turske zalihe za borbu protiv korona virusa dopremljene su u sredu u Italiju i Španiju u sanducima obeleženim rečima islamskog učenjaka i pesnika iz 13. veka Rumija: "Ima nade nakon očaja i mnogo sunca nakon mraka". Isporuke su se istakle iz drugog razloga: omogućio ih je NATO, navodi list ističući da su medicinska oprema i dezinfekciona sredstva dopremljena posle apela koji su Rim i Madrid uputili u NATO Evroatlantski centar za koordinaciju krizama.

Centar, prvenstveno postavljen da se bavi događajima poput uragana, zemljotresa, poplava i šumskih požara, sada se testira u pandemiji, dodaje Fajnenšel tajms ističući da je NATO u proteklih nekoliko dana koordinisao isporuku zaliha koje je Češka najpre poslala u Španiju, a zatim u Italiju.

Zahtevi navedeni na veb stranici Centra sada se spremaju i iz država NATO i iz partnerskih država, uključujući Moldaviju i Ukrajinu. Severna Makedonija u utorak je poslala apel za opremu koja uključuje rukavice, zaštitna odela, naočare i hirurške maske.

Mračni apeli zasenili su dugotrajne unutrašnje napetosti unutar Saveza i ciljeva saveznika NATO da potroše ekvivalent od dva odsto BDP-a na svoje vojske. Ali, za sada će se glavni fokus staviti na pozivanje na solidarnost koju su pokazali turski avion i Rumijeva filozofija, zaključuje londonski list.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR