03. april  2020. 08.17  →  22.43 | Izvor: Tanjug, RTV

U svetu više od milion obolelih, preminulo oko 53.200, koroni odoleva još 18 zemalja

BEOGRAD -

U svetu je broj obolelih od koronavirusa premašio milion, tačnije, prema sajtu Worldometers, ukupno je registrovano 1.015.877 zaraženih osoba. Do danas je epidemija zahvatila 204 zemlje i teritorije sveta, preminulo je ukupno 53.218, a oporavilo se 212.993 ljudi.

video icon

Aktivnih slučajeva ima ukupno 749.924 od čega 95 odsto, odnosno 712.270 ima umerenu kliničku sliku, a 5 odsto, odnosno 37.654 se nalazi u teškom stanju.

Najveći broj zaraženih je u SAD, 245.341, slede Italija sa 11.534, Španija sa 115.242, Nemačka sa 84.794 i Kina sa 81.620 obolelih. Najviše preminulih od posledica korona virusa je u Italiji, gotovo 14.000, zatim u Španiji preko 10.000 i u SAD nešto više od 6.000. U Srbiji je registrovano 1.171 slučaj kovida-19, preminuo je 31oboleli, a oporavila su se 42 pacijenta.

Najsmrtonosniji dan u Njujorku, 562 žrtve korone

U Njujorku su u poslednja 24 sata od korona virusa preminule još 562 osobe, što je najsmrtonosniji dan u toj saveznoj američkoj državi, a ukupan broj žrtava porastao je na 2.935, saopštio je guverner Njujorka Endru Kuomo.

On je upozorio da će ljudi umirati u kratkom roku zbog nedostatka respiratora i bolničkih kreveta, prenosi Rojters.

Kuomo je apelovao da sredstva iz drugih delova SAD budu raspoređena u Njujork, kako bi se pomoglo toj državi u rastućoj krizi.

Kanada: Broj umrlih skočio za 20 odsto

U Kanadi je zabeleženo skoro 12.000 slučajeva novog korona virusa, a broj umrlih skočio je za gotovo 20 odsto, prema podacima koje je danas objavila državna agencija za javno zdravlje.

Agencija je na svom vebsajtu saopštila da je broj slučajeva porastao za oko 16 odsto, odnosno na 11.747 sa 10.132 dan ranije, a smrtnost se popela na 152 sa 127 koliko je umrlih bilo u četvrtak, javlja Rojters.

U Tunisu robot proverava da li se poštuje zabrana kretanja

Na ulicama Tunisa pojavio se policijski robot koji treba da osigura da građani poštuju karantin tokom epidemije korona virusa.

Kada primeti neku osobu na ulici, robot joj prilazi i pita šta radi napolju. Ta osoba onda mora da pokaže robotu ličnu kartu kako bi policajci koji kontrolišu robota proverili podatke, prenosi BBC .

U Tunisu je već drugu nedelju na snazi zabrana kretanja zbog epidemije. Svi građani moraju da ostanu u kućama, a izlazak je dozvoljen samo iz medicinskih razloga ili za nabavku životnih namirnica.

Od korona virusa u Tunisu do sada je umrlo 18 osoba, a zaraženo je 495 ljudi.

Na svetu još 18 zemalja bez slučajeva Kovid-19

Do sada je zabeleženo više od milion slučajeva Kovid-19 širom sveta, u zemljama od Nepala do Nikaragve. I dok se broj smrtnih slučajeva povećava, a pacijenti preplavljuju bolnice, postavlja se pitanje - da li postoji mesto na zemlji kojem još uvek nema korona virusa?

Odgovor je, možda iznenađujuće, da.

Od 193 zemlje članice Ujedinjenih nacija, do 2. aprila 18 zemalja nije prijavilo nijedan slučaj Kovid-19, prenosi BBC, koji koristi podatke sa Univerziteta Džons Hopkins.

Tih 18 zemalja su: Komori, Kiribati, Lesoto, Maršalska ostrva, Mikronezija, Nauru, Severna Koreja, Palau, Samoa, Sao Tome i Principe, Solomonska ostrva, Južni Sudan, Tadžikistan, Tonga, Turkmenistan, Tuvalu, Vanuatu i Jemen.

Neke od njih, slažu se stručnjaci, verovatno imaju neprijavljene slučajeve.

Severna Koreja je, na primer, zvanično ima nula zaraženih, kao i ratom razoren Jemen. Ali postoje zemlje na koje virus nije „ sleteo“. Većina njih su mala ostrva sa malo posetilaca - u stvari, sedam od 10 najmanje posećenih mesta na svetu, prema podacima UN, nema zaražene Kovid-19. Te zemlje su se svojom udaljenošću praktično "samoizolovale".

Međutim, nekoliko malih pacifičkih zemalja, među kojima je i Nauru, takođe je uvelo vanredno stanje.

Nauru, u Tihom okeanu, udaljen je preko 300 kilometara od bilo kog mesta - ostrvo Banaba, deo Kiribatija, najbilže je kopno. Najbliži "glavni“ grad sa direktnim letovima je Brizbejn, koji se nalazi 4.000 kilometara jugozapadno. To je druga najmanja članica UN po teritoriji (posle Monaka) i sa nešto više od 10.000 ljudi, druga najmanja po broju stanovnika (posle Tuvalu). Takođe je jedno od najmanje posećenih mesta na Zemlji. Iako se ne pojavljuje u poslednjim podacima UN, jedan turistički operator kaže da ta zemlja ima samo 160 turista godišnje.

Možda mislite da tako udaljeno mesto ne bi trebalo dodatno da se distancira. Ali zemlja sa jednom bolnicom, bez respiratora i nedostatkom medicinskih sestara, ne sme da rizikuje, piše BBC.

Pored Naurua, Kiribati, Tonga, Vanuatu i drugi, takođe su zatvorile svoje granice.

"Poslednja mesta na koja će Kovid-19 doći su verovatno ona u južnom Pacifiku, vrlo udaljena ostrva, na to bih uložio novac“, kaže Andi Tatem, profesor prostorne demografije i epidemiologije na Univerzitetu Sauthempton.

"Ali u našoj globalizovanoj ekonomiji, nisam siguran da bilo koje mesto može da izbegne takvu zaraznu bolest“, dodaje on. Tatem navodi da zatvaranje granica - poput onih u Nauru - mogu da pomognu, ali da ne mogu trajati zauvek.

"Većina ovih zemalja oslanja se na neku vrstu uvoza spolja - bilo da se radi o hrani ili robi ili turizmu - ili izvozi sopstvenu robu. Moguće je da se mogu potpuno zatvoriti, ali to može biti štetno - i na kraju će morati da se otvore“, zaključuje Tatem.

Tagovi
Srodne vesti