Hrvatska traži izručenje Kadijevića

Hrvatska sada zna gde se nalazi Veljko Kadijević i uskoro će biti zatraženo njegovo izručenje, izjavio je Stjepan Mesić.

Izvor: B92

Subota, 06.10.2007.

10:33

Default images

Komentarišući tvrdnje u Kadijevićevoj knjizi da je 1990. učestvovao u planu za svrgavanje Franje Tuđmana, hrvatski predsednik je kazao da se svi zločinci i okrivljeni imaju pravo braniti kako hoće, ali da će Kadijević te tvrdnje morati odbraniti i na sudu, a Hrvatska vrlo brzo tražiti njegovo izručenje.

Kadijević, general armije i bivši jugoslovenski ministar odbrane je u knjizi "Kontraudar" kako je naslov ruskog izdanja njegove knjige "Moj pogled na raspad Jugoslavije" pisao da su Mesić i predsednik tadašnje savezne vlade Ante Marković uz pomoć vojske 1990. planirali svrgavanje predsednika Hrvatske i Srbije, Franju Tuđmana i Slobodana Miloševića, s tim da na vlast u Zagrebu dođe Mesić.

Hrvatsko državno tužilaštvo zatražilo je juče da Kancelarija Interpola u Ministarstvu unutrašnjih poslova proveri da li se Kadijević, za kojim je Hrvatska raspisala poternicu nalazi u Moskvi, i u slučaju da je tamo, da ministarstvo spoljnih poslova iz Zagreba preduzme mere da bude priveden sudu.

Kadijević je, zajedno sa oficirima Jugoslovenske narodne armije Blagojem Adžićem, Božidarom Stevanovićem, pokojnim Životom Panićem, ali i Vojislavom Šešeljom, Miletom Mrkšićem, Veselinom Šljivančaninom, Miroslavom Radićem, Zvonkom Jurjevićem i Goranom Hadžićem optužen za ratne zločine u Vukovaru 1991.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: