"Bez viza u EU sredinom 2009."

Ove godine će biti doneti zakoni potrebni za bezvizni režim sa Šengenskom zonom, nakon čega sledi monitoring EU, kažu u MUP-u.

Izvor: B92

Subota, 06.10.2007.

11:13

Default images

Šef Biroa za evropske integracije MUP-a Srbije Dražen Maravić izjavio je da će stavljanje na belu šengensku listu Srbija moći da zatraži krajem 2008. godine. U intervjuu za Politiku Maravić je rekao da će nakon što Srbija zvanično zatraži stavljanje na belu šengensku listu biti potrebno i da u narednih nekoliko meseci Evropska unija donese konese konačnu odluku o tome.

On je naveo da će građani Srbije "najverovatnije od polovine 2009. godine moći bez viza da putuju u zemlje EU".

Maravić je rekao da će pored već donetog Zakona o pasošima, do kraja ove godine biti doneta i tri preostala zakona neophodna za uspostavljanje "bezviznog režima" Srbije sa EU. Potrebno je da Skupština Srbije usvoji i zakone o azilu, kontroli državne granice i kretanju i boravku stranaca.

"Do kraja ovog meseca trebalo bi očekivati da ova tri zakona sukcesivno prođu vladu, i da potom budu upućena skupštini na usvajanje", naveo je šef Biroa za evropske integracije MUP-a Srbije.

Međutim, Maravić je rekao da će tokom naredne godine Evropska komisija "pomno pratiti" sprovođenje pomenutih zakona u praksi, zatim sprovođenje Sporazuma o viznim olakšicama i Ugovora o readmisiji, kao i situaciju u Srbiji kada je reč o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: