Capital.ba

“Krašu” zeleno svjetlo za preuzimanje prijedorske “Mire”

02.04.2020. / 18:20

PRIJEDOR – Upravni odbor prijedorske “Mire” izrazio je pozitivan stav u vezi s objavljenom ponudom za preuzimanje te fabrike za proizvodnju keksa i srodnih proizvoda, koju je uputio zagrebački “Kraš”, inače većinski vlasnik “Mire”.

mira

“Obavještavamo akcionare da navedeno mišljenje ne prikriva podatke od materijalnog značaja i ne sadrži podatke ni informacije koje bi u pogledu objavljene ponude za preuzimanje emitenta, akcionare moglo da dovede u zabludu”, navodi se u saopštenju Upravnog odbora, objavljenom na Banjalučkoj berzi.

U saopštenju se ističe da, prema navedenim planovima ponudioca, procjenjuju da će broj zaposlenih biti u skladu sa budućim potrebama Društva. Ponudilac je naveo da nema namjeru da mijenja mjesto djelatnosti Društva, što je UO podržao.

Inače, budući da su zaposleni u “Krašu”, nekoliko članova Upravnog odbora bilo je izuzeto od davanja mišljenja o objavljenoj ponudi za preuzimanje i to su Ivanka Granulić, predsjednica UO emitenta, Marica Vidaković, članica UO i direktorica “Mire” te prokuristica i akcionar “Kraša”, te Erna Hrnić, takođe članica UO.

Na Banjalučkoj berzi objavljeno je mišljenje i sindikalne organizacije u “Miri”, u kome se ističe da se kao predstavnici radnika u potpunosti slažu sa objavljenom ponudom za preuzimanje akcija.

“Kraš” je inače vlasnik 14.057.065 akcija “Mire”, nominalne vrijednosti od jedne KM, što predstavlja 76,09% glasova u Skupštini, a sa njim zajednički djeluje Mesna industrija “Braća Pivac”, većinski vlasnik “Kraša”. Ponudu za preuzimanje preostalih 23,91 odsto dionica “Mire” objavljena je 26. marta, objavile su Nezavisne novine.

Portal CAPITAL objavio je ranije da je kompaniji “Kraš” iz Hrvatske zabranjeno je odlučivanje u skupštini akcionara preduzeća „Mira“ iz Prijedora jer su još prije godinu dana sami ili zajedno sa “Mesnom industrijom Braća Pivac” morali objaviti ponudu za preuzimanje preostalih akcija u prijedorskom preduzeću, a to nisu uradili, čime su prekršili Zakon o preuzimanju akcionarskih društava u Republici Srpskoj.

Pod pritiskom institucija Hrvati su ponudili 1,21 KM po akciji “Mire”.

“Mira” je danas vodeći proizvođač konditorskih proizvoda u Bosni i Hercegovini: 25 odsto svojih proizvoda plasira na domaće tržište, a 75 odsto izvozi u zemlje okruženja, Evropu i prekookeanske zemlje – SAD, Kanadu, Australiju i Saudijsku Arabiju.

Pored “Kraša”, drugi najveći akcionar u “Miri” je Republika Srpska preko Penzijskog – rezervnog fonda (9,99 odsto akcija) i Fonda za restituciju RS (5,05 odsto akcija).

Nezavisne novine/CAPITAL

 

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!