02. april  2020. 12.35  →  12.37 | Izvor: RTV

Upis u specijalizovane škole posle epidemije

BEOGRAD -

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sprovodi prijavljivanje učenika za poganje prijemnog ispita za upis u specijalizovane srednje škole (Matematička i Filološka gimnazija, učenici sa posebnim sposobnostima za informatiku i računarstvo, muzičke, baletske, likovne i druge...)

Istovremeno se kandidati za upis u specijalizovana odeljenja anketiraju o uslovima u kojima bi se ovaj ispit mogao realizovati u kućnim uslovima. Ukoliko se izdvoje prijemni ispiti kojima se proveravaju veštine (crtanje, slikanje, sviranje, pevanje, igra, vajanje) i razmatraju mogućnosti realizacije ispita koji su usmereni na papir/olovka u kućnim uslovima može se doći do sledećih zaključaka: da su mnogobrojni učenici već iskazali interesovanje za ova specijalizovana odeljenja; da nemaju svi učenici dostupnu opremu za realizaciju ispita na daljinu. Oko 10 odsto od do sada prijavljenih učenika nije u mogućnosti da polaže onlajn.

slikarstvo

Da bi se ispoštovao jedan od bazičnih principa obrazovanja, a to je podjednaka dostupnost obrazovanja za sve učenike na celoj teritoriji Republike Srbije, Ministarstvo će realizaciji ovih ispita pristupiti na dosadašnji način kada se epidemiološki rizici svedu na najmanju moguću meru. Do tada će srednjim školama biti dostupni podaci o broju zainteresovanih učenika i predloženi načini organizacije besplatne onlajn pripremne nastave.

Napominjemo da pojedine specijalizovane gimnazije već organizuju ovakav oblik pripreme za polaganje prijemnih ispita, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete. 

Tagovi