Predlog zakona o USS-u u četvrtak

Ministar pravde Dušan Petrović izjavio je da bi Vlada Srbije u četvrtak trebalo da utvrdi Predlog zakona o Ustavnom sudu.

Izvor: B92

Utorak, 02.10.2007.

14:04

Default images

Srbija nema Ustavni sud već gotovo godinu dana tako da u zemlji praktično ne postoji garant zaštite ustavnih i ljudskih prava. Ustavni zakon nalaže da se na prvom redovnom zasedanju parlamenta koje je počelo, usvoji Zakon o ustavnom sudu i da se izaberu sudije.

Ministar pravde očekuje da će pored zakona uskoro skupština izbrati i deset sudija Ustavnog suda. Predsednik Srbije je još pre nekoliko meseci parlamentu podneo listu sa deset imena od kojih poslanici treba da se opredele za pet. I parlament bi trebalo da predloži svoje kandidate.

U Srbiji ne postoje jasno definisani kriterijumi za izbog i napredovanje sudija i tužilaca koji bi garantovali njihovu nezavisnost, kao ni oni koji definišu disciplinsku odgovornost za nestručan i nesavesan rad.

Ovi kriterijumi bi trebalo da budu uspostavljeni novim zakonima o kojima je počela javna rasprava. Predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović Škero, upozorila je danas da ni Ustav ni Ustavni zakon ne garantuju nezavisnost sudstva u Srbiji.

Predsednica Vrhovnog suda Srbije smtra da postojeći kriterijumi za izbor sudija nisu transparentni. Ona ukazuje na to da ni najviši pravni akt u srbiji ne garantuje normalan i nezavisan rad sudstva.

"Ovo nije samo moje mišljenje i mišljenje pravosuđa već i mišljenje venecijanske komisije koja kaže da odrebe ustava i ustavnog zakona koji treba fda ga izvrše ne daju granacije za nezavisno sudstvo i objektivan izbor. To znači da je ostavljeno zakonu da to reguliše ove stvari Kakav će zakon biti na strani je sada Vlade i ministrstva koji će skupštini da predlože zakon koji će morati obezbediti garancije koje u ustavu za sada ne postoje", kaže ona.

Govoreći pred sudijama i tužiocima na skupu o kriterijumima za izbor i razrešenje sudija i tužilaca ministar pravde Dušan Petrović je podsetio da pravda može biti zaista pravda samo ukoliko se do nje dođe brzo, a aktuelna reforma pravosuđa bi do toga morala da dovede:

"U Srbiji je veliki broj sudija koji su čestiti ljudi i dobri profesionalci ali mi imamo ogroman problem u pravosuđu i mi te probleme moramo sada da rešimo. Ne smemo sebi da dozvolimo da imamo pravosuđe sa ovoliko velikim brojem zastarelih predmeta sa ovoliko dugim trajanjem postupaka ne samo u krivičnoim procedurama već i u parničnim postupcima i vanparničnim postupcima, sa ogromnim problemima koje imamo u izvršnim postupcima. Mi da bismo postali uređena zemlja te probleme moramo da rešimo i time se sada upravo branimo."

Ministar je novinarima izneo i podatak da zbog zastrelosti nisu izvršene ni sve kazne odnosno da neki osuđeni na zatvorske kazne nikada nisu otišli u zatvor.

On je obećao da će sve podatke koje je njegovo ministarstvo sakupilo za više od četiri meseca a koje se odnose na ove probleme prezentovati javnosti.

Učiniće, kaže, i sve da skup pravosudnih zakona koji bi vodio ka efikasnijem radu sudstva bude usvojen što pre pa i do kraja godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: