Meteo-organizacija: Pandemija virusa korona bi mogla da utiče na tačnost vremenske prognoze

Svetska meteorološka organizacija upozorava da bi pandemija Covid-19 mogla da utiče na tačnost vremenskih prognoza širom sveta.
Meteo-organizacija: Pandemija virusa korona bi mogla da utiče na tačnost vremenske prognoze
Foto: Pixabay
U saopštenju ove organizacije navodi se da su veliki sistemi za posmatranje vremenskih prilika kao što su sateliti, potpuno ili delimično automatizovani, ali da bi, nakon više nedelja trajanja pandemije, moglo da dođe do problema u vezi s popravkama, održavanjem i raspodelom posla.
 
Kako se navodi, i smanjen obim avio-saobraćaja utiče na predviđanje vremena i praćenje klimatskih uslova, jer se gube merenja o spoljnim temperaturama kao i brzini i smeru vetra do kojih se dolazilo tokom letova.
 
"Iako se kvalitet prognoze još nije pogoršao, sve je manja dostupnost posmatranja vremenskih prilika preko aviona, pa možemo očekivati postepeno opadanje pouzdanosti prognoze", kažu u Svetskoj metereološkoj organizaciji.
 
Isto važi i ako se zbog pandemije Covid-19 nastavi sa smanjenjem opservacija vremenskih prilika sa zemlje, naročito ako virus počne da utiče na sposobnost posmatrača da rade svoj posao u mnogim zemljama u razvoju gde se još primenjuju metode ručnog snimanja i opservacije vremena, upozoravaju meteorolozi.
  • Jaca

    02.04.2020 10:19
    Vreme
    Prognoza vremena i do sada i pre corone ,a pored svih mogucih uredjaja,satelita i sl.jedva da je mogla biti tacna u naredna dva dana. Tako da se ne sekirate,navikli smo...
  • Lala

    02.04.2020 10:03
    %
    Juuu ,do sad su bili bas veoma tacni...Sta sve jos nece pisati ,samo da bi se pisalo.Pa nismo mi svi sisali vesla ...Ja licno imam sumske kornjace ,tj dvorisne ljubimce i verujte mi tacno znamo kakvo ce vreme biti..do sad nisu pogresileEvo recimo posto su jos stanju spavanja,pre dve nedelje kada je bilo toplo pocele su da izlaze,,,,ali brzo su se opet zakopale.I tada je padao sneg .Prignoza nam u sustini ni netreba imam licne meteorologe,
  • korisnik

    02.04.2020 09:31
    Prognoza vremena
    A do sad je bila tacna?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet