Kina i Rusija koriste pandemiju protiv EU 1Foto: EPA-EFE/ OLIVER HOSLET (Arhiva)

Kina i Rusija i dalje koriste globalnu krizu koju je izazvala epidemija bolesti kovid-19 za širenje lažnih vesti i drugih onlajn dezinformacija, tvrdi se u juče objavljenom najnovijem izveštaju tima Evropske službe za spoljne poslove, koji se inače bavi skretanjem pažnje na takve digitalne taktike.

Grupa „Ist Stratkom“, koja je, između ostalog, nadležna da otkriva lažne vesti koje potiču iz Rusije, saopštila je da je od januara bilo više od 150 slučajeva dezinformacija koje imaju veze s globalnom zdravstvenom krizom, a koje idu naruku Kremlju. One obuhvataju i tvrdnje da je EU na ivici propasti zbog traljave reakcije nacionalnih vlada na epidemiju kovida-19.

U tim izveštajima koji se objavljuju po društvenim mrežama, a koje često promovišu ruski mediji, kao što su RT i Sputnjik, navodi politico.eu, takođe se ističe da je Kremlj bolje pripremljen za krizu nego vlade na Zapadu, te da pojedine vlade EU rado prihvataju pomoć koju dostavljaju i Moskva i Peking.

Te poruke su do sada uglavnom dolazile do internet publike koja je naklonjena Rusiji i Kini, naročito u zemljama kao što su Italija, Španija i Grčka, te tek treba da se probiju do šire javnosti.

Autori izveštaja tvrde da takvi napori, bilo da potiču od grupacija koje podržava država ili od domaćih aktera EU, povezuju pandemiju sa, kako kažu, postojećim obmanjujućim temama, uključujući targetiranje migranata, manjinskih grupacija i dugoročnog kredibiliteta EU.

„U EU i bilo gde drugde koordinisanim slanjem obmanjujućih poruka se nastoji da se osetljive manjine predstave kao uzročnici pandemije i da se produbi nepoverenje u sposobnost demokratskih institucija da efikasno odgovore (na krizu). Neke države i akteri koji uživaju državnu podršku nastoje da iskoriste krizu javnog zdravlja da unaprede geopolitičke interese, često tako što direktno osporavaju kredibilitet EU i njenih partnera“, navode zvaničnici u svojoj analizi.

I Rusija i Kina odbacuju optužbe da šire lažne izveštaje i dezinformacije u onlajn sferi.

Reagujući na krizu javnog zdravlja, zvaničnici EU i izvršni direktori Gugla, Fejsbuka i Tvitera nastoje da spreče delovanja najgorih prestupnika, pri čemu je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen apelovala i na kompanije i na javnost da učine više u cilju sprečavanja širenja dezinformacija onlajn.

Giganti društvenih medija su intenzivirali svoju reakciju na krizu, te, između ostalog, promovišu zvanične savete, uklanjaju štetni materijal i koriste alate veštačke inteligencije za praćenje lažnih izveštaja. Međutim, kako piše portal, mnogi politički odlučioci su i dalje nezadovoljni, a dezinformacije se i dalje dosta šire na ovim digitalnim platformama.

„Ovo širenje dezinformacija vam šteti. Dezinformacije mogu da koštaju života“, rekla je u Fon der Lajen.

U analizi se takođe navodi da su Kina i Rusija poslednjih nekoliko nedelja pokušavale da potkopaju odgovor Evrope na krizu.

To obuhvata promovisanje poruka i u evropskom bloku i na Zapadnom Balkanu, ali i u Severnoj Americi i šire, da EU ne ulaže napore da reši pitanje pandemije, da načinom na koji reaguje na krizu izdaje svoje suštinske vrednosti, te da Moskva i Peking jedini obezbeđuju jasnu strategiju za borbu protiv kovida-19.

Ipak, uprkos ovim inicijativama koje podržavaju države, većina onlajn dezinformacija o virusu korona i dalje potiče od prosečnih građana evropskog bloka koji traže savete, instrukcije i podršku od drugih na društvenim medijima, smatra nekoliko nezavisnih stručnjaka koji se bave lažnim vestima, a koji nemaju veze s najnovijom analizom EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari