01. april  2020. 20.11  | Izvor: Tanjug

Linta upozorava na grafite mržnje u Morpolači i traži osudu

BEOGRAD -

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta upozorio je danas na grafite mržnje u srpskom selu Morpolača kod Benkovca i pozvao nadležne u Hrvatskoj da ih što pre pronađu i osude odgovorne.

Na tabli na ulazu u selo iz pravca Šibenika ispisano je "Ubij Srbina" kao i na zidu demolirane seoske zadruge, gde se još našao ustaški simbol "U" i poruka "Hrvatski Vukovar".

Ovi grafiti, kaže Linta, predstavljaju poziv na obračun sa malobrojnim Srbima u Morpolači i okolnim srpskim selima i način su da se svim preostalim Srbima ponovo stavi do znanja da treba da se isele ili asimiluju.

Linta kaže da je uveren da vlast neće ništa učiniti kao i u mnogim drugim sličnim slučajevima kada su veterani, podseća, pre gotovo četiri godine prekinuli sabor Morpolačana uz povike "Hrvatska do Zemuna".

Podseća i da su "ustaške snage" i 2017. sprečile sabor Morpolačana povodom obeležavanja seoske slave Svetog Vasilija tako što su dva veteranska udruženja preko lokalnog medija "Zadarski list" danima širila mržnju prema Srbima.

U selu Morpolača, po popisu stanovništva 1991. godine živelo je 407 stanovnika, od čega 389 Srba. Po popisu iz 2011. godine u selu ih je 49.

Selo je jedinstveno u krajiškom području po tome što su malobrojni srpski povratnici i nekadašnji stanovnici sela 2015. uoči Svetog Ilije, na seosko groblje postavili krst visok 6,5 metara.