Dodik odbacio zahtev OHR

Milorad Dodik izjavio je danas Tanjugu u Beču da nema nameru ništa pojašnjavati oko protokola o reformi policije u BiH.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 30.09.2007.

19:36

Default images

"Mi smo postigli dogovor o reformi policije sa dubokim uverenjem da je to dovoljno za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU. Nemam nameru ništa pojašnjavati, i Kancelarija visokog predstavnika (OHR) nema nikakvu ulogu u pogledu evropskih reformi", rekao je premijer Republike Srpske Milorad Dodik koji se nalazi u poseti Beču.

OHR je najavio da će zbog izvesnih nejasnoća zatražiti dodatna tumačenja u vezi protokola o reformi policije u BiH, koji su u petak potpisali dvojica vodećih političara u BiH, Dodik i Silajdžić, što je bio glavni uslov EU da BiH potpiše Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Protokol je donet dva dana pre isteka roka, 30. septembra, koji su dali predstavnici međunarodne zajednice, prethodno upozorivši lidere u BiH da će biti sankcija ukoliko ne bude dogovora o reformi policije.

"Očigledno je da međunarodna zajednica ponovo igra jednu igru i da ranije tvrdnje da će minimum reformi biti prihvaćen od strane EU, sada razvodnjavaju sa pričom o nekom pojašanjenju", rekao je danas Dodik.

On smatra da je problem reforme u BiH struktura u OHR koja osmišljava neuspešnu reformu policije, na čijim rešenjima istrajava.

"S druge strane, postoji jedan broj trajno frustriranih političara kao što je Zlatko Lagumdžija, jer se nije ostvarilo što je očekivao - da međunarodna zajednica žari i pali u BiH i sve posmenjuje", kaže Dodik.

"Nakon ovog protokola problem ne stanuje više u BiH. OHR treba da zatvori svoju misiju. Nema ništa sa evropskim pitanjem u BiH, a to je reforma policije koju je podvalio nama i EU (bivši visoki predstavnik) Pedi Ešdaun", kazao je Dodik.

Premijer RS je rekao da je u Protokol kao prvo i osnovno rešenje uneto da policijska struktura odgovara ustavnoj strukturi zemlje, čiji je deo RS.

"Zato RS treba da ima svoj deo u policiji, a uveren sam da je to policija RS", odlučno tvrdi Dodik.

Kada je reč o pretnjama smenom, on je naglasio da to "mogu okačiti mačku o rep", da to neće rešiti probleme, i dodao da se ne plaši i da ne namerava da se povinuje zahtevima drugih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: