Sanader: Tribunal izgubio smisao?

Hrvatski premijer Ivo Sanader juče izjavio da se pita da li je institucija Haškog suda izgubila smisao postojanja.

Izvor: B92

Nedelja, 30.09.2007.

10:29

Default images

Sanader je rekao u Puli da je sud za ratne zločine osnovan da sudi zločincima, a ne da ih amnestira. "Niko neće pisati istoriju Vukovara i istoriju istine o Domovinskom ratu osim nas. Stoga nastavljamo političku i diplomatsku borbu", poručio je Sanader.

Hrvatski premijer je tim rečima prokomentarisao presude Haškog suda bivšim oficirima JNA, Miletu Mrkšiću i Veselinu Šljivančaninu i oslobađajuću presudu Miroslavu Radiću, optuženima za ratni zločin nad ranjenicima i zarobljenicima na Ovčari u novembru 1991, koje su izazvale ogorčenje hrvatske javnosti i vlasti.

Ranije je premijer Sanader potvrdio da će i lično učestvovati na sednici Generalne skupštine UN-a kada se bude raspravljalo o Haškom tribunalu, na kojoj će izneti svoje stavove, a javnosti je poručio da će Vlada preduzeti sve što je moguće i da treba sačuvati prisebnost i nastaviti saradnju sa sudom u Hagu.

"Lično ću u ime Hrvatske otići na raspravu o Haškom tribunalu i tražiti preispitivanje rada. Budući da nemam još presudu i da naši pravnici studiraju tu presudu, želim prvo da dobijem njihovo mišljenje", kazao je Sanader.

Komentarišući najave dela udruženja ratnih veterana i nastradalih iz rata da su spremni na proteste protiv presude i u samom Hagu, Sanader je kazao kako bi "najlakše bilo sada dići ljude na ulicu, no da to nije odgovorna politika".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: