Sutra opet poskupljuje mleko

Mleko će sutra, drugi put za mesec dana, poskupeti, ali su i dalje česte nestašice u radnjama.

Izvor: B92

Nedelja, 30.09.2007.

15:30

Default images

Rast proizvođačke cene mleka najavili su vodeći prerađivači Imlek, Novosadska mlekara i Somboled i to za 5 odsto, a konačnu cenu mleka u prodavnicama će odrediti trgovačke marže. Građanima, koji su ogorčeni zbog čestih poskupljenja, smetaju i česte nestašica mleka prodavnicama. Poskupljenje će izazvati i rast cena čitavog asortimana mlečnih proizvoda.

U kompaniji Imlek, koja zauzima oko 40 odsto tržišta mleka u Srbiji, tvrde da je i ovoga puta razlog isti - suša, a da je rast cena bio neminovan. Pri tome je, kako kažu, istovremeno smanjena količina mleka u otkupu i povećana tražnja kod potrošača.

"Nestašica sirovog mleka na tržištu i jak pritisak na rast cena posledice su suše, koja je dovela do poskupljenja sirovina neophodnih u lancu proizvodnje na celom kontinentu, pa i kod nas, korekcija cena je neminovna. Pre mesec dana prvobitno podizanje cena nije dobro sagledano, pa smo morali ponovo povećati cene", rekla je za B92 Nevena Veselinović, PR Imleka.

Imlek će od sutra otkupljivati mleko od proizvođača po ceni od 18 do 25,6 dinara po litru, dok će finalna cena u radnjama zavisiti od trgovačkih marži. Manje mlekare su, međutim već počele da otkupljuju mleko od proizvodjača po ceni od 28 dinara – ali još uvek neće podići cene svojih proizvoda.

S druge strane, stočari tvrde da se proizvodnja mleka uz otkupnu cenu od 25 dinara ne isplati i da bi "fer cena" bila 30 dinara.

S obzirom da je Salford vlasnik Imleka, ali i najvećeg dela mlekarske industrije – često nemaju drugog izbora. Posledice suše će osetiti potrošači i stočari, ali profit najvećeg srpskog prerađivača neće biti ugrožen.

Ekonomista Danilo Šuković kaže da postoji problem kad su cene uopšte u pitanju, a posebno cena mleka.

"Imamo dosta izražen monopol s jedne strane ponude kod proizvođača, a pored toga imamo dosta monopola u lancu prodaje. Kad se ta dva monopola naslone jedan na drugi postoji opasnost da cene ne budu formirane kao na slobodnom tržištu", rekao je Šuković.

Pokreti za zaštitu potrošača ocenjuju da je ovakvo ponašanje vodećih mlekara posledica monopola na tržištu. Podsetimo, pre tri nedelje antimonopolskoj komisiji je predata prijava protiv Salforda. Istraga o tome da li potrošači i stočari trpe posledice monopolističkog ponašanja je u toku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: