01. april  2020. 16.52  →  20.13 | Izvor: Tanjug

Jovanović: Krizni štab razmatrao nove mere i procedure

BEOGRAD -

Krizni štab je danas sa stručnih aspekata razmatrao procedure i protokole koji će biti u primeni u narednom periodu, s obzirom na povećan broj slučajeva pozitivnih na COVID 19 i povećan broj građana sa simptomima zaraze korona virusom, kazala je direktorka Instituta “Batutu” Verica Jovanović posle sednice štaba.

Ona je za TV Prva rekla da se u rad uključuju domovi zdravlja koji će intenzivno pregledati građana kod kojih postoje simptomi.

“Oni će sad moći, umesto da se javjaju kol centrima, da dođu u delove domova zdravlja koji su označeni za ovu vrstu simptoma i da ih lekar u tim zdravstvenim ustanovama pregleda”, kaže Jovanović.

Kako je rekla, najčešće će se raditi analiza krvi, po proceni lekara i rendgen pluća, a radiće se i epidemiološka procena i pratiće se kontakti sa kojima je bila osoba pozitivna na korona virus.

Upitana kako se prate kontakti, Jovanović je precizirala da se to radi preko službe epidemiološke zaštite u institutima i zavodima za javno zdravlje kojih je u Srbiji 25, a jedna od njih je i Institut “Batut”.

"U prethodnom periodu su testirane samo osobe sa izraženim simptomima, poput povišene temperature iznad 38,5 ili 37,5", kaže Jovanović i navodi da Srbija prati preporuke SZO o povećanom broju testiranja, da se sada testiraju i građani koji nisu bili u zaraženim područjima u inostranstvu.

Naglasila je da važna trijaža na nivou domova zdravlja, ali i precizirala da bolnice i dalje ostaju mesta u koja odlaze osobe koje imaju problema sa disanjem, dok oni sa blažim simptomima idu do doma zdravlja.

Jovanović je rekla da zdravstveni radnici predstavljaju prioritet i da će biti napravljen plan njihovog testiranja.

Objasnila je da, ako se pojavi jedan slučaj zaraze u kolektivu, to ne znači da ceo kolektiv mora u izolaciju od 14 dana, već samo ako su bili u neposrednom kontaktu.

Jovanović kaže da su simptomi koronavirusa povišena temperatura, grebanje u grlu i kašalj, kao i opšta malaksalost i eventualno glavobolja.

Navela je da su Beograd, Niš i Valjevo gradovi u kojima se intenzivno prati situacija, ali se situacija prati i na celoj teritoriji Srbije.

Upitana kada bi mogla da se završi epidemeija ako se primenjuju sve mere, Jovanović kaže da treba pratiti brojeve i kada oni budu počeli da padaju biće moguće predvideti kraj epidemije.

"Važna je primena svih mera",naglasila je Jovanović.

Stefanović: Sutra krizni štabovi o merama

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović potvrdio je da će sutra zasedati krizni štabovi za borbu protiv Kovida 19, kojim će predsedavati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica vlade Ana Brnabić, na kojem će biti donete nove mere.

U pitanju je sastanak Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID -19 i Kriznog štaba za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica zarazne bolesti COVID -19 po privredu.

Stefanović je za RTS rekao da predsednik, vlada i stručnjaci zajedno zasedaju i procenjuju koje su to mere koje treba primeniti kako bi se na najbolji način zaštitili životi ljudi.

"Procenjujemo sve, stanje i broj novozaraženih, kapacitete zdravstvenih ustanova i kapacitete države. Mi ćemo sutra popodne imati zajednički krizni štab, kojem predsedavaju predsednik i premijerka i biće donete mere", rekao je ministar.

Stefanović je istakao da je svako ministarstvo iz svog domena predlagalo mere koje bi mogle da se primenjuju, u slučaju da mere moraju da se pooštre, a koje će na najmanje invazivan način uticati svakodnevne živote ljudi.

"Ljudi treba da veruju državi. Sve mere donosimo ozbiljno i odgovorno. Ne da bismo ljudima otežali živote ili im napakostili, već da sačuvamo živote”, rekao je Stefanović.

Ako uspemo da se izborimo da nemamo preveliko povećanje broj novozaraženih, da sačuvamo živote, uspeli smo u jednoj velikoj stvari, poručio je Stefanović.

Tagovi
Srodne vesti

Broj komentara: 14

Radmila  01. 04. 2020. | 17:14
Ovo ukazuje na nove mere vanrednog stanja, koje postoji indicija da se uvedu, zarad sprecavanja sirenja Korona virusa!
Jokalica  01. 04. 2020. | 17:53
Moramo da budemo svesni da se ne ponašamo 100% odgovorno i da i mala greška može skupo da nas košta.
Sara  01. 04. 2020. | 18:30
Ako procene da je situacija alarmantna,
uvesce karantin od 24 h.
Vernik  01. 04. 2020. | 19:11
Generalno jedino kada se Vucic obraca javnosti mozemo da cujemo konkretne stvari. Ostali samo navode statistike.
Milan  01. 04. 2020. | 19:49
Iskreno se nadam da će mere biti rigoroznije i da će se situacija stabilizovati !!
Mala plava  01. 04. 2020. | 20:23
Sada ne smemo popustiti.Najgori i najteži deo naa ceka,
Goran Nikoljeskovic  01. 04. 2020. | 21:05
Sa nestrpljenjem očekujemo predsednika što je znak da se oporavio i došao sebi !
Dragica  01. 04. 2020. | 21:37
Postujmo mere vlade.Budimo oprezni,odgovorni i disciplinovani,prema sebi i drugima.Zastitimo Srbiju,ostanimo kod kuce!!!!!!
Ivana  01. 04. 2020. | 22:16
Ne sumnjam u odluku ovih ljudi.
Mila   01. 04. 2020. | 23:21
Narod veruje u svaku Vucicevu odluku i podržava je.
Mila  01. 04. 2020. | 23:58
Postujem svaku odluku. Jedva cekam sutra
Petar Peric  02. 04. 2020. | 03:08
Ispratite sutra u Četvrtak 02.01.2020. nakon sastanka kriznih štabova obratiće nam se predsednik Vučić pa da čujemo novosti u vezi COVID-19 iz prve ruke..

Bar ćemo dobiti prave informaije a ne lažne informacije putem SMS-a
ili preko društvenih mreža.
Maki  02. 04. 2020. | 06:29
Jedna znacajna sednica za nas narod!
SasaRu  02. 04. 2020. | 08:01
Mnogo razvijenije evropske i svetske države jedva uspevaju ili uopšte ne uspevaju da se izbore sa pandemijom. Naša država uspeva u ovoj borbi nadljutskom hrabrošću i požrtvovanjem svih nadležnih institucija i samodisciplinom naših građana.