');
Najnovije vesti
Blic Vesti Društvo

I u PETNICI PRAVE VIZIRE za zdravstvene radnike: 3D štampači u istraživačkoj stanici rade punom parom

Istraživačka stanica Petnica se na još jedan način aktivno uključila u borbu sa pandemijom COVID-19. Njeni 3D štampači su odmah stavljeni u funkciju izrade delova za zaštitne maske (vizire) za medisnke radnike u našoj zemlji. Prvi kontingenti se već distribuiraju, saopšteno je iz Petncie.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
3D viziri Foto: P. V. / RAS Srbija
3D viziri

Istraživačka stanica Petnica je objavila online resurse za proučavanje pojedinih naučnih oblasti, kako bi celokupnoj javnosti dala na raspolaganje ono što koristi sa svojim polaznicima, a da bi pomogla unapređenje kvlaiteta života u izolaciji u svojim domovima svima koji su za nauku zainteresovani.

- Stručni tim Istraživačke stanice Petnica je odmah nakon proglašavanja vanrednog stanja i početka potrebe da smanjujući međusobne kontakte budemo u svojim domovima intenzivirao online komunikaciju sa našim polaznicima. Ipak smo želeli da i svima drugima koji imaju interesovanje za prirodne, društvene, tehničke nauke, i umetnost i dizajn, pripremimo sadržaje koji će pomoći da se naučne oblasti od interesovanja za naše polaznike online približe svim koji to žele – kaže Nikola Božić, programski direktor Istraživačke stanice Petnica.

3D viziri
Foto: P. V. / RAS Srbija
3D viziri

Objavljeni materijali su grupisani u određene celine prema svojoj opštosti – nauka uopšte; astronomija i matematika; biologija, hemija i medicina; društvene nauke; fizika, programiranje, robotika i elektronika; psihologija; dizajn i umetnost; i opšta kultura. U svakoj celini su resursi grupisani po tipu sadržaja: video lekcije, predavanja, i filmovi; knjige, časopsi, tekstovi i uputsva; kursevi; podkastovi i sajtovi.

- Mi u IS Petnica duboko verujemo u samostalno istraživanje i učenje i trudimo se da polaznike obučimo da se sami snalaze na svom naučnom/inženjerskom putu. Pozivamo sve zainteresovane da, koristeći preporučene linkove, krenu u istrazivačku avanturu. Naravno, ne očekujemo da će svi linkovi zainteresovati svakoga, ali za one koji žele da istražuju sami, nadamo se da će na listi pronaći neki koristan materijal – dodaje Nikola Božić.

Pročitajte još

Petnički online resursi se nalaze na ovom linku.